Смърт след ваксинация с Johnson & Johnson

Гласувайте за статията

Компанията е взела решение да забави разпространението й

Ваксината на Johnson & Johnson също записа в историята си смъртен случай.

Един човек е починал в резултат на тромбоза. Друг пък е в критично състояние след ваксинация с препарата срещу COVID-19 на Johnson & Johnson в САЩ.

Johnson & Johnson

Компанията е взела решение да забави разпространението й

Новината бе съобщена от служител на американската Федерална агенция за лекарствата, предава Франс прес.
Общо шест души на възраст между 18 и 48 години са проявили симптоми на кръвни съсиреци в мозъка. Това се е случило за времето от 6 до 13 часа след ваксинацията. Симптомите са били придружени със спад в нивото на тромбоцитите в кръвта.

„Имаме един смъртен случай и един пациент в критично състояние”, заяви Питър Маркс от Федералната агенция за лекарствата. Той сравни тези случаи с кръвните съсиреци, описани като „много рядък” страничен ефект на ваксината срещу COVID-19 на „АстраЗенека”.

Според експерти кръвните съсиреци може да са причинени от много рядка имунна реакция на тези две ваксини.
Ан Шучат – служителка на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ казва, че рискът е твърде малък за хората, получили ваксината на Johnson & Johnson преди един месец или повече от един месец.

Компанията Johnson & Johnson е решила да „забави разпространението” на ваксината си в европейските страни във връзка с изучаването на информацията за възможна връзка с образуването на тромби в някои пациенти, предадоха световните агенции.

В САЩ случаите на образуване на тромби след ваксинация са шест

В прес съобщението на компанията се отбелязва, че решението е било взето след препоръката на американските регулатори „да се наложи пауза” при имунизациите с препарата в САЩ заради възможни странични ефекти, предизвикани от ваксината.
Става дума за шест регистрирани в страната случая на възникване на тромби след ваксинация, които в момента се изучават.

„Ние проучваме тези случаи съвместно с европейските власти в сферата на медицината. Взехме решение временно да забавим разпространението на нашата ваксина в Европа”, се казва в прес съобщението.

Междувременно Австралия реши да не купува ваксината на Johnson & Johnson,
предаде Асошиейтед прес. Министърът на здравеопазването Грег Хънт обясни, че еднодозовият препарат е подобен на този на Astra Zeneca, от който страната вече договори доставки.

Австралия планираше да разчита на произведени на нейна територия дози от ваксината на британско-шведската компания, за да може да предложи до октомври поне по една инжекция на всички свои пълнолетни граждани. Миналата седмица обаче правителството обяви, че вече предпочита препарата на американския фармацевтичен гигант Pfizer за хората под 50-годишна възраст.

Причината е потенциалният риск от двудозовата ваксина на Astra Zeneca, която изглежда е причинила, макар и в много редки случаи, кръвни съсиреци.
Австралия, с население от 26 милиона души, удвои поръчката си от Pfizer до 40 милиона дози.

Страната е придобила до момента общо 3,7 милиона дози от ваксините на американската компания и на Astra Zeneca. 1,2 милиона от тях вече са инжектирани.
В Австралия от началото на пандемията бяха потвърдени над 29 хиляди случая на коронавирус. 909 човека са починали, пише vesti.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар