От Роналд Рейгън до Слави Трифонов - лицата на шоубизнеса, които влязоха във властта

Рядко се случва политик да стане звезда в киното, но пък не е никаква рядкост шоумени да влязат в политиката. Освен Доналд Тръмп, трудно можем да се сетим за друг държавник, който е успял да пробие в кино индустрията, под каквато и да е форма. От друга страна лица като Слави Трифонов, Арнолд Шварценегер, Стефан Данаилов и още куп други, не само се оказаха в управлението на не една и две държави, но и дадоха своя принос за тяхното развитие. От Чичолина през Рейгън до Шварценегер, светът познава доста лидери, които под една или друга форма са успели да заемат своето място под слънцето. Въпросът, който мнозина обаче си задават е - с какво тези личности успяват да влязат в политиката? Според репортаж на БНТ отговорът е прост - популизъм. "Това е класически протестен вот с харизматично лидерство", обяснява социалният антрополог Харалан Александров пред националната медия. Другото, което предстои като тежка задача пред лидерите - шоумени е въпросът - а сега накъде след изборния вот?

Роналд Рейгън - мъжът, който преобърна Америка

Рейгън успя да спечели любовта на народа и след избирането си, но причината за това е и упоритостта на Нанси Рейгън. Тя решава, че съпругът й ще бъде запомнен като миротворец и го насърчава да преодолее Желязната завеса, да се сближи с лидерите от Източния блок и да пренапише хода на една опасна война.

Чичолина - жената, която разби табутата

Влизането на госпожа Илона Сталер в италианския парламент предизвика буря от невиждани скандали. Предвид скандалното й минало, това съвсем не е изненандващо. Присъствието й в държавната колегия обаче промени до известна степен нагласата към жените с нейната професия. И даде повод да се смекчат част от наказанията срещу тях в Италия.

Арнолд Шварценегер - терминаторът - президент

Един австриец някой ден може би ще управлява Америка. Особено, ако променят конституцията заради него. Шварценегер е близък до клана Кенеди и един от най-успешните губернатори на Калифорния. Според мнозина той е човекът, който наистина промени мирогледа на калифорнийците за здравословен живот. А най-запомнящият се акт в политическата му кариера е забраната на маргарина за консумация. [caption id="attachment_663476" align="aligncenter" width="300"]Слави Трифонов и Рейгън - модерните политици сн. Интернет Слави Трифонов и Рейгън - модерните политици сн. Интернет[/caption]

Слави Трифонов - шоуменът, който променя БГ политиката

Мнозина се подиграват с избора на Слави Трифонов и влизането му в политиката, но при целия скептицизъм относно неговия принос за политиката и обществения живот, не можем да не признаем едно - той е адски добър бизнесмен. От човек, който излъчваше предаването си от мазетата, до лидер на втората политическа сила в България и собственик на частна телевизия, Слави определено извървя дълъг път. Сега остава да видим, дали е готов да скъса с имиджа на бунтар, за да бъде по-приемлив в очите на консервативните членове на обществото. И да им покаже, че си е струвало да бъде подкрепен от толкова хора.