Джо Байдън с нов ултиматум към Путин: Отстъпете Украйна за ваше добро!

Гласувайте за статията

Джо Байдън предупреждава Путин, че ще има последствия заради Украйна

Владимир Путин и Джо Байдън са на път да предизвикат световен конфликт.

Джо Байдън предупреди Владимир Путин да „деескалира напрежението“ в Източна Европа, докато двамата лидери разговаряха по телефона днес. Това се случва на фона на масирано струпване на сили по украинската граница, което предизвиква сериозно напрежение в цял свят.

Байдън обяви, че продължава да подкрепя идеята за „непоклатимия ангажимент към суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, се казва в официално изявление на Белият дом. Новината идва след като Русия предупреди САЩ да не разполагат два свои военни кораба в Черно море „за тяхно добро“. Очаква се разрушителите USS Donald Cook и USS Roosevelt да пристигнат в Черно море утре и четвъртък.

Държавният секретар Антъни Блинкен също се срещна днес с украинския външен министър в Брюксел. И заяви, че Америка „стои твърдо зад своя източноевропейски съюзник“, докато президентът на НАТО Йенс Столтенбург е дал „неотклонната подкрепа“ на Алианса на Киев.

Президентът Путин прекара последната седмица в струпване на сили по границата на Украйна – където сега се смята, че има около 83 000 военнослужещи. И така представи на Джо Байдън първия голям външнополитически тест на неговото управление.

Въпреки че Путин не е обявил има ли официална причина за струпването, наблюдателите смятат, че този ход може да е в отговор на твърдата позиция, която Байдън е застъпил с Москва. Тонът беше доста остър, включително наричайки Путин „убиец“, като същевременно обещава, че ще има „последици“ за опита му за намеса на изборите в САЩ.

Байдън и Путин в нов конфликт за Украйна сн. CNN

Байдън и Путин в нов конфликт за Украйна сн. CNN

Майкъл Макфол, бивш посланик на САЩ в Москва, който беше на поста, когато Русия анексира Крим през 2014 г., заяви тази седмица, че Путин изглежда връща удара на колегата си, включително и като реагира на военните заплахи срещу Москва. Остава да се надяваме, че това няма да доведе до световна война.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар