САЩ към Русия: Агресията ви срещу Украйна няма да остане без отговор!

Гласувайте за статията

САЩ с официално предупреждение към Русия

Опитът на Доналд Тръмп да закрепи отношенията между САЩ и Русия е на път да се превърне в основа за грандиозен конфликт.

Откакто президентът на САЩ се оттегли и предаде щафетата на Джо Байдън, наследникът му е по-зает да укрепва влиянието в Източна Европа на НАТО, отколкото да се фокусира върху проблемите на собствената си страна. А това включва и отношенията с Русия. Които, както стана ясно са на път да предизвикат международен военен конфликт.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази загрижеността на САЩ от групирането на руските войски близо до украинската граница. И предупреди, че Русия ще понесе последиците от агресията в Украйна. И може да се стигне до глобален военен конфликт.

Войната в Донбас в Източна Украйна, започнала през април 2014 г. след прозападната революция в Украйна, досега е убила над 13 000 души. И е разселила около 1,5 милиона местни жители. Но ситуацията продължава да се влошава.

Смяната на трима президенти – от Виктор Янукович, през Петро Порошенко до Владимир Зеленски не помогна да се успокои напрежението между Русия и Украйна. Скандалът с търговията на американски оръжия за бунтовниците през 2014-та – също. Както изглежда ситуацията обаче сега излиза извън контрол. И след като Русия анексира безкръвно Крим, може да се стигне до военни сблъсъци. Макар че руската позиция е друга – има риск за брожения по границата, затова и Москва се опитва да се защити от евентуални бунтове и междуособици.

На границата има повече руски сили от всякога от 2014 г. насам, когато това беше първото руско нашествие. „Президентът Джо Байдън ясно даде да се разбере, че ако Русия действа безразсъдно или агресивно, това ще струва скъпо. И ще има последствия“ , каза Блинкен пред NBC, без да разяснява евентуален отговор на САЩ.

САЩ с официално предупреждение към  Русия сн. Интернет

САЩ с официално предупреждение към Русия сн. Интернет

„САЩ и техните европейски партньори имат същите притеснения“, каза той, говорейки по телефона с френските и германските си колеги в петък.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар