Икономист направи лоша прогноза за страната ни

Гласувайте за статията

Икономист направи песимистична прогноза за страната ни

Дългогодишният журналист и икономист Михаил Кръстев направи песимистична прогноза за България.

В интервю за БГНЕС той заяви, че през следващите години едно от най-големите предизвикателства пред страната ни ще бъде преодоляването на негативните икономическа последици от COVID-19.

Експертът, който е част от екипа на Съвета по икономически и публични политики, заяви, че кризата ще се разраства.

„Възможно най-бързо трябва да започне диалог какви да са мерките, които трябва да бъдат предложени и които да предприеме държавата, за да може максимално бързо да се възстановим от кризата и да надградим и над нея, категоричен е Кръстев. Той добави, че кризата дава възможности, но е важно те да се използват.

Изместването на предприемачите в процеса на създаване и разпределяне на блага или създаване на добра и конкурентна среда за предприемачество и производство – това са вариантите за изход от кризата според експерта.

Той добави, че ние следваме модела, който се прилага в повечето европейски държави – изключително подпомагане на икономиката, изключително подпомагане на работещите, подпомагане на социално уязвимите групи.

Но в случая не е ясно как ще реагира пазарът на труда и как ще реагират домакинствата след приключване на мерките.

Той добави, че субсидираната заетост, която на практика се прилага във всички европейски държави, чрез осигуряването на достатъчно средства, за да не се стига до по-голяма ниво на безработицата и освобождаване на хора, е временна мярка. Експертът добави, че тя не може да бъде ефективна в дългосрочен план, пише БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар