Северна Македония: Без „Астра Зенека“ за лица под 60 години (Още за скандала с ваксините)

Гласувайте за статията

Северна Македония се отказа от „Астра Зенека“ при младите пациенти

Северна Македония категорично спира ваксинацията на хора под 60 години с ваксината „Astra Zeneka“. За тези, които са били ваксинирани в Сърбия и трябва да бъдат реваксинирани след три месеца, ще бъде взето допълнително решение, как да се процедира. Междувременно в страната се очаква да пристигнат около 300 000 ваксини от различни производители, за да протече безпроблемно имунизацията на населението. Министърът на здравеопазването казва, че натискът върху болниците все още е голям, но има леко отпускане, което му дава надежда, че „пикът“ на вируса може да е приключил.

„Вчера, през деня, почувствахме леко намаляване на натиска върху болниците. Днес броят е малко по-нисък, би трябвало да е около 1200. Не бива да бързам с изявленията, защото трябва да проследим ситуацията и тази седмица, много вероятно е върхът вече да е зад гърба ни, но ще кажем това в началото на следващата седмица“, казва Венко Филипче.

Нова терапия

Очаква се Северна Македония да започне да прилага нова терапия за лечение на пациенти с ковид през следващата седмица. И то такава, която вече се прилага в САЩ. „Това е терапия на специфично антитяло, което ние набавяме чрез общата система за обществени поръчки на Европейския съюз. Вероятно трябва да пристигне през следващата седмица. Има конкретна индикация, когато се дава – в началото на заболяването, в ранния стадий“, каза днес министърът на здравеопазването Венко Филипче. Що се отнася до пациентите с по-сериозни здравословни проблеми, те ще продължат да бъдат лекувани със специални терапии. „Свидетели сме на много бързо влошаване и много тежка клинична картина“, каза министърът.

Северна Македония отказва ваксинирането с Астра Зенека сред младите сн. Уикипедия

Северна Македония отказва ваксинирането с Астра Зенека сред младите сн. Уикипедия

Междувременно продължава масова имунизация на населението срещу Covid-19. До момента над 15 000 граждани са били ваксинирани с ваксината AstraZeneka и с изключение на случая с 28-годишното момиче, което е имало венозна тромбоза на едното око, досега не се съобщава за други усложнения. Само възрастното население ще продължи да бъде ваксинирано с тази ваксина. Днес министърът на здравеопазването потвърди, че ваксината AstraZeneka няма да се използва за хора под 60-годишна възраст.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар