Ето какво се случва на имотния пазар

Гласувайте за статията
Ето какво се случва на имотния пазар у нас
През първото тримесечие на 2021 г. строителството на нови жилища у нас е в подем. Ръстът при него е в размер на 13%, пише БЛИЦ, позовавайки се на „Труд“.
Главният анализатор на Националния регистър за ново строителство и реконструкции в България Пестър Мастиков заяви, че пазарът се възстановява с доста добри темпове и през периода януари-март  у нас има близо милион квадратни метра нови жилищни площи.
По време на онлайн форум за имоти той заяви, че 922 342 кв. метра жилищна площ са построили у нас в началото на годината. Най-голям е ръстът в Пловдив, като за периода има пуснати в експлоатация 178 921 хил. кв. метра, което е ръст от 93% спрямо същия период на 2020 г.

Тези цифри се дължат на отложените проекти през 2020 г., която беше по-слаба за строителния сектор. В София повишението е с 9,4%, като новите жилища за периода са в размер на 393 035 кв. метра.

Бургас се представя доста по-добре от Варна. Там ръстът е в размер на 47% при построени нови жилища в размер на 88 121 кв. метра.

Спад има при ваканционните имоти в Бургас, който е в размер на 65%, но в този сегмент от пазара морската столица отбелязва невиждан ръст на новите жилища, дължащ се на няколко големи ваканционни проекта – 740% увеличение и площи в размер на 18 хил. квадратни метра.

Ръст на цените от 6% и с 12% на търсенето на апартаменти в София през 2020 г., отчитат от Националната асоциация на строителните предприемачи.

“Под 20% от покупките на апартаменти са с цел инвестиция, останалите 80% са с цел живот”, допълни Георги Шопов, председател на асоциацията.

Той е убеден, че населението в София ще достигне 3 милиона, тъй като интересът към столицата е огромен през последните години.

В момента на банковия пазар лихвите по жилищните кредити са средно под 2,7%, а самоучастието при покупка на имот е 15%, допълниха още експертите, пише БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар