Наредба вдига цена на жилищата у нас

Гласувайте за статията

Нова наредба вдига цената на жилища у нас

Очаква се поскъпването на новите жилища у нас. Очакваното увеличение е в размер на една трета. То ще стане факт заради нова наредба, която влезе в сила у нас през март месец идната година.

С нея се въвеждат изисквания за достъпност и универсален дизайн на сградите. Целта е да се осигури по-лесен достъп на хората с увреждания до жилищните блокове у нас.

От Националната асоциация на строителните предприемачи са категорични, че с наредбата се ограничава възможността да се проектират по-малко апартаменти.

В нея е записано, че всеки апартамент в нова многофамилна жилищна сграда трябва да отговаря на изискванията за човек с увреждания.

 

Цените на новите жилища тръгват нагоре

Цените на новите жилища тръгват нагоре

Това ще доведе до повече общи части в сградите, до по-големи коридори, тераси, бани и тоалетни в жилищата.

Терасите да бъдат с минимални размери 1,50 м на 1,50 м. Всяка от тях трябва да е на едно ниво със стаята, която води до нея, за да може човек с инвалидна количка да се придвижи.

Минималната широчина на входната врата на жилището да бъде 1 метър, а на вътрешните (интериорни) врати – минимум 80 см, според изискванията на наредбата.

Има изискване и за размера на тоалетната отново с цел улеснения на хората с увреждания – те трябва да са 1,50 метра на 1,50 метра, което означава една голяма баня с тоалетна.

В случай, че се правят основни ремонти, преустройства и промяна на предназначението на имоти, помещенията също трябва да се пригодят към новата наредба. В голяма част от случаите това ще бъде невъзможно, пише Pariteni.bg

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар