Синоптиците прогнозират студ и сняг през тези дни от април

Месецът ще е доста динамичен
0

Месецът ще е доста динамичен

След като месец април стартира с предимно слънчево време, синоптиците прогнозираха, че няма да липсват студени и снежни дни.

Синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН – Красимир Стоев разкри какви изненади ще ни поднесе април пред ИА „Фокус“.

април
Месецът ще е доста динамичен

„Очакват ни температури от минус 3 до 28 градуса“, подчерта той.
Промяната, която виждаме днес е свързана с преминаването на студен атмосферен фронт от северозапад.

През следващите дни до края на първото десетдневие преносът на въздушни маси над страната ще е от юг-югозапад. На практика това означава, че температурите отново ще се повишат.

Ще преобладава слънчево време с разкъсана средна и висока облачност. В края на първото и през първите дни от второто десетдневие температурите значително ще се понижат. До края на периода те ще се задържат по-ниски от обичайните.
През този период се очаква и създаването на валежна обстановка. На много места в страната сумарните количества на валежите ще са значителни“, предупреди синоптикът.

„Вероятност за отрицателни минимални температури има до края на второто десетдневие. На това предупреждение трябва да обърнат сериозно внимание земеделските производители. Те трябва внимателно да следят краткосрочните прогнози, в които ще бъде направено уточнение в кои от дните на месеца има вероятност за слани“, уточни Красимир Стоев.

По думите му има вероятност в отделни дни от второто десетдневие при застудяването в Предбалкана и по високите полета на Западна България дъждът да се примесва и със сняг.

През третото десетдневие температурите ще се повишат. Те вече ще са близки, в отделни дни на места и малко по-високи от обичайните. Вероятност за валежи има около средата на периода и в края на месеца, когато ще настъпи и относително понижение на температурите, пише blitz.bg.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.