САЩ, Япония и Южна Корея на среща с Ким Чен Ун (Идва ли краят на конфликтите със Северна Корея)

САЩ, Япония и Южна Корея на среща с Ким Чен Ун (Идва ли краят на конфликтите със Северна Корея)
5 (100%) 1 vote

САЩ, Япония и Южна Корея на среща с Ким Чен Ун

САЩ, Япония и Южна Корея ще проведат съвместни преговори със Северна Корея и Ким Чен Ун. Американският съветник по националната сигурност ДжейкСъливан се срещна с колегите си от Япония и Южна Корея в петък. Поводът беше, за да обсъди американската политика спрямо Северна Корея и въпроса за сигурността в района на Индийско-тихоокеанския регион.

Съливан се срещна с Шигеру Китамура, генерален секретар на японския отдел за национална сигурност, и Сю Хун, ръководител на бюрото за национална сигурност на Южна Корея.

В изявление след срещата, говорителите заявиха, че лидерите изразяват „загриженост относно програмите на Северна Корея за ядрени и балистични ракети. И потвърждават ангажимента си за решаване на тези проблеми чрез тристранно ядрено сътрудничество“.

Преговорите на Вашингтон с Пхенян по ядрената програма не са напреднали от последната среща на върха между бившия вече президент на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Тяхната последна среща се проведе във Виетнам през февруари 2019 г. Но така и нямаше резултат, който да удовлетворява и двете страни.

От едната страна Тръмп заяви, че няма да отмени санкциите срещу Северна Корея, преди да се прекрати ядрената програма на Пхенян. Ким поиска намаляване на международните рестрикции, за да задейства плана за ядрено разоръжаване. Резултатът е, че Северна Корея продължава да създава ядрени оръжия, а САЩ отказва да направи отстъпки.

Тристранната среща се състоя преди срещата на върха между японския премиер Йошихиде Суга и американския президент Джо Байдън на 16 април във Вашингтон. Тя ще бъде фокусирана върху въпросите свързани с Китай и Северна Корея.  И сътрудничеството в Индийско-ихоокеанския регион. Това ще бъде и първата среща между двамата лидери, откакто Байдън стана президент на САЩ.

Ким Чен Ун  на преговори със САЩ, Япония и Южна Корея? сн. Уикипедия

Ким Чен Ун на преговори със САЩ, Япония и Южна Корея? сн. Уикипедия

В средата на март държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин посетиха Япония и Южна Корея за първи път от встъпването си в длъжност.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар