Президентът на Аржентина болен от коронавирус след имунизация с руска ваксина?

Гласувайте за статията

Президентът на Аржентина стана жертва на коронавирус

Президентът на Аржентина Алберто Фернандес обяви днес, че е положителен за коронавирус и че чака този резултат да бъде потвърден чрез PCR тест.

Той съобщи в Twitter, че има лека температура, но че се чувства добре.

„Бих искал да прекарам рождения си ден без тази новина, но съм в добро настроение“, написа Фернандес, който според аржентинските медии е получил две дози от руската ваксина Sputnik V по-рано тази година. В момента президентът е в принудителна изолация, но ще работи от вкъщи.

Създателите на руската ваксина „Sputnik V“ – институтът Гамалей – също направиха изявление. След изразените съмнения, че той може да е заболял след поставянето на препарата, от там не си замълчаха. Говорителят на института заяви, че е било казано на аржентинския президент, че ваксинацията ще го предпази от сериозна форма на болестта. И никога не са обещавали, че вирусът ще го подмине напълно.

„Тъжно ни е да го чуем. Нашата ваксина е 91,6 процента ефективна срещу инфекция. И 100 процента ефективна срещу тежки случаи. Ако инфекцията е наистина потвърдена и прогресира, ваксинацията осигурява бързо възстановяване без сериозни симптоми. Пожелаваме ви бързо възстановяване,“ казаха те в изявление, публикувано в Twitter акаунта на компанията създала руската ваксина.

Аржентина е поставяна под карантина няколко пъти по време на пандемията. До момента в тази страна са имунизирани около 682 800 души.

И президентът на Аржентина с коронавирус сн. Уикипедия

И президентът на Аржентина с коронавирус сн. Уикипедия

Новината, че президентът се е ваксинирал с руска ваксина, но въпреки това се е разболял, предизвика напрежение в социалните мрежи. Имаше реакции, че щом и руската ваксина не е безопасна, то съществува ли изобщо превенция от болестта. В действителност всяка от създадените ваксини противодейства на вируса. И основната й цел е да защити организма от тежките последствия от заболяването. Но не гарантира пълна защита срещу неговото развитие в организма. Изследванията продължават.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар