Мартин Башир уредил интервюто си с Даяна чрез измама

Според нова разпространена информация се предполага, че за да уреди скандалното си интервю с принцеса Даяна през 1995-та година, журналистът на BBC Мартин Башир й показал фалшива "касова бележка" за аборт на Тиги Леге-Бурк - бившата бавачка на принц Уилям и принц Хари. Смята се още, че Даяна е вярвала в намерението на съпруга си принц Чарлз да я убие, за да се ожени за Леге-Бурк, пише edna.bg. Убедеността на принцесата, че кралската бавачка е забременяла от Чарлз, водят до разследване от частния секретар на кралицата сър Робърт Фелоус, който е бил също и зет на Даяна.

Лъжи и манипулации

58-годишният Башир, който към момента е редактор към BBC News, е обвинен в използването на поредица от лъжи и манипулации срещу принцесата на Уелс, за да я накара да даде интервю в предаването "Панорама".

Откровения за живота

То става прословуто с откровенията за живота й като кралска особа и нейните отношения с принц Чарлз, едно от които е: "Бяхме трима в този брак, така че беше пренаселено."

Фалшиви банкови извлечения

През октомври 2020-та година "Sunday Times" съобщи, че Башир е показал и две фалшиви банкови извлечения на брата на Даяна, Чарлз Спенсър, в опит да го убеди, че един от служителите му извлича информация за семейството им.

Независимо разследване

През ноември миналата година от BBC обявиха, че са наели бивш съдия от Върховния съд на Великобритания - Джон Дайсън, за бъде проведено независимо разследване около появата на Даяна в предаването "Панорама". Според "Daily Mail" лорд Дайсън разбира, че Даяна изведнъж е променила решението си да направи интервюто дни преди снимките и че фалшивата разписка за аборт я е убедила да се съгласи. Съобщава се още, че Дайсън ще публикува пълния си доклад през идните месеци. Говорител на BBC споделя пред "People" в имейл: "Мартин няма да коментира публично, докато разследването продължава. BBC няма коментар по този въпрос".

Заповед за развод

През 1995-та година интервюто на Даяна води до заповед на кралица Елизабет за развод, след като принцът и принцесата на Уелс вече са се разделили през 1992 година. [caption id="attachment_661990" align="aligncenter" width="300"]Фалшива касова бележка за аборт подмамва Даяна за скандалното интервю пред Мартин Башир сн. YouTube Фалшива касова бележка за аборт подмамва Даяна за скандалното интервю пред Мартин Башир сн. YouTube[/caption] Процесът е финализиран през 1996-та година, а Даяна загива на 36-годишна възраст след автомобилна катастрофа в Париж през август 1997-ма година, предават от vesti.bg.