Ето какво се случва с цените на жилищата в столицата?

Гласувайте за статията

Ето как се отрази пандемията на цените на жилищата в София

Цените на имотите в столицата бележат повишение с 8,6% на годишна база в края на миналата година. Това за пореден път поставя София на лидерското място по отношение поскъпването на жилищните имоти сред големите градове в България.

Според данни на Националния статистически институт (НСИ) през третото тримесечие на миналата година цените на жилищата в столицата са имали същият темп на растеж от 8,6%.

Тенденцията старите жилища в столицата да бележат по-бърз годишен скок от новите – съответно 11,3% и 4,5% се запазва и тази година.

В сравнение с предходното тримесечие цените на жилищата в София са нараснали с 2,1%, пише БЛИЦ, позовавайки се на investor.bg.

На второ място по ръст на цените на жилищата в градовете с над 120 хил. жители у нас се нарежда Бургас. Там покачването е в размер на 5,9% на годишна база.

И там старите жилища поскъпват по-бързо от новите с годишен ръст от съответно 7,9% и 3,4%, докато на тримесечна база новите жилища дори поевтиняват с 0,2% спрямо ръст от 2% при старите. За едно тримесечие цените на жилищата в Бургас са се вдигнали с 1%.

Същевременно във Варна цените бележат спад с 2,3% на годишна база. Там  новите жилища поевтиняват повече от старите и понижението е  съответно 3,1% и 1,8%.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар