Климатологът проф. Георги Рачев разкри каква ще е пролетта и какво време ни очаква по Великден

До момента водноелектрическите централи в България са произвели 3.5 пъти повече ток в сравнение с 2020 г.
0

До момента водноелектрическите централи в България са произвели 3.5 пъти повече ток в сравнение с 2020 г.

Климатологът проф. Георги Рачев направи прогноза за това каква ще бъде пролетта и най-вече какво ще е времето около Великден.

„В дългосрочните прогнози преди март говорехме за валежи 80 процента от нормата. Т.е. март по прогнози – и на американските модели, и на европейския модел, трябваше да бъде с по-малки валежи. Дотук с изключение на Разград, където имаше значителен валеж, останалата територия на България е с 20 до 40 процента изпълнение на нормата.

проф. Георги Рачев
До момента водноелектрическите централи в България са произвели 3.5 пъти повече ток в сравнение с 2020 г.

Нищо чудно от 25 март до края на месеца да няма нови валежни процеси. Ако това се случи, дългосрочните прогнози за по-малко валежи през март ще се сбъднат.

Но пък декември беше много валежен, януари беше убийствено валежен и практически язовирите са пълни. Нужен им е свободен обем, за да поемат пролетното пълноводие.
В планините понякога до Великден имаме добри условия за ски. А това означава много вода в планината.

До този момент водноелектрическите централи в България са произвели 3.5 пъти повече ток в сравнение с 2020 г. Особено вецовете в каскадата „Арда”, където са язовирите „Кърджали”, „Студен кладенец”, „Ивайловград”, работят почти на макс с всичките си турбини и произведоха страшно много ток, който всъщност е без пари“, отбелязва проф. Георги Рачев.

По отношение на времето за Великден, той посочи, че у нас празникът се чества 3-4 дни, в средата на активната пролет. Поне единият ден ще има слънце, а на другия – дъжд. Тази година Великден се пада в края на април – началото на май и времето ще бъде типично пролетно – с бързо променяща се обстановка. Ще има облаци, нищо чудно да има валежи с гръмотевични бури.

Дори самонадеяно мога да кажа и какво ще бъде времето на 2 юни – Деня на Ботев – това е началото на летните бури. В осем от последните 10 години на 2 юни е имало купесто-дъждовна облачност с валежи и гърмежи на много места, особено в планините. Ето прогноза, която трудно може да не се сбъдне, заключи проф. Георги Рачев, пише blitz.bg.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.