Страхотна новина за всички пенсионери

Страхотна новина за всички пенсионери
5 (100%) 1 vote

Пенсионерите имат повод за радост след тази новина

Задава се повишение на всички пенсии, което ще бъде в размер на 5,5%. Това ще се случи от юли 2022 година, според заложеното в Плана за изпълнение на Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България. Той е качен за обществено обсъждане, пише БЛИЦ, позовавайки се на Труд бг.

Министерство на труда и социалната политика стои зад разработката на този план.

Проектът е изготвен в рамките на Междуведомствената работна група по демографските въпроси, доходите и жизненото равнище към министъра на труда и социалната политика. В нея участват представители на министерства, държавни агенции, социалните партньори, Националния осигурителен институт, Националния статистически институт, Българския червен кръст и др.

Една от мерките в плана за увеличаване на доходите от пенсии е индексирането им. Въз основа на заложените в бюджетната прогноза за 2021 – 2023 г. ръст на средния осигурителен доход и ниво на средногодишния хармонизиран индекс на потребителските цени е изчислено процентното увеличение, което ще бъде в размер на 5.5 %.

Това означава, че от 1 юли 2022 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи ще се вдигне на 316,50 лв. От тази дата социалната пенсия за старост ще стане 158,89 лева, пише БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар