„Шарли ебдо“ вбеси Елизабет Втора (ФОТО)

Гласувайте за статията

Някои я определиха като грешка от всяка гледна точка

Френското сатирично издание „Шарли ебдо“ успя да вбеси за пореден път кралица Елизабет Втора.

Изданието публикува провокативна карикатура на първата си страница. Този път мишена са британската кралица Елизабет ІІ и Меган Маркъл – съпруга на принц Хари.

Елизабет Втора

Някои я определиха като грешка от всяка гледна точка

На карикатурата се вижда кралицата с гневно изражение на лицето, която е натиснала с коляно врата на Меган. Текстът гласи: „Защо Меган се отказа от Бъкингам?“, на което Меган отговаря: „Защото повече не можех да дишам“.

Карикатурата напомня за смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд. Припомняме, че той почина, след като полицай беше притиснал врата му с крак и остана така над 8 минути въпреки отчаяните молби за помощ на Флойд, който викаше „Не мога да дишам“.

Въпросната си карикатура „Шарли ебдо“ публикува дни, след като Меган и Хари заявиха в интервюто си пред Опра Уинфри, че са преживели открит расизъм от страна на членове и персонала на кралския двор.

Карикатурата предизвика полемика. Халима Бегъм, изпълнителен директор на организация за расово равноправие, я определи като грешка от всяка гледна точка.
„Кралицата като убиеца на Джордж Флойд е притиснала врата на Меган? Меган казва, че не може да диша? Това не премества границите, не кара никого да се смее или предизвиква расизъм. Това е обида“, смята Бегъм.

Междувременно принц Уилям заяви, че кралското семейство не са расисти. „Ние не сме расистко семейство“, категоричен бе той.

В изявление пък на Бъкингамският дворец преди това беше заявено, че обвиненията в расизъм, които прозвучаха в интервюто на Меган и Хари пред Опра Уинфри, ще бъдат разгледани много сериозно, но в частен порядък. От двореца за момента отказват да коментират спорната карикатура, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар