СЗО бие тревога за Източна Европа

Гласувайте за статията

Повече от година след избухването на пандемията здравните системи на трябва да бъдат в тази ситуация

Световната здравна организация (СЗО) бие тревога за Централна и Източна Европа.

От организацията алармират за ново увеличение на случаите на коронавирус в тази зона, както и в няколко западноевропейски държави.

СЗО

Повече от година след избухването на пандемията здравните системи на трябва да бъдат в тази ситуация

Предупреждението отправи директорът за Европа на Световната здравна организация (СЗО) д-р Ханс Клюге.
Той отбеляза, че на продължаващия натиск над болниците и здравните работници е отговорено с медицинска солидарност между европейските съседи.

Но според него повече от година след избухването на пандемията здравните системи на трябва да бъдат в тази ситуация.
Броят на новите случаи на коронавирус се увеличи в Европа след 6 седмици на понижение.

„Миналата седмица новите случаи на COVID-19 в Европа нараснаха с 9% до малко над 1 милион. Това слага край на обещаващ 6-седмичен спад на новите случаи, като в над половината от региона ни има увеличение на новите инфекции“, каза Клюге на пресконференция.

Междувременно стана ясно, че германските ваксинационни власти ще препоръчат ваксината срещу Covid-19 на „АстраЗенека“ (AstraZeneca) и за хора над 65-годишна възраст. Това съобщи в четвъртък немското издание „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Подобно решение би облекчило доставянето на ваксини срещу Covid-19 на фона на забавения процес на ваксинация в страната.
Немското издание също така посочи, че препоръката на Постоянната комисия за ваксини (STIKO) на Германия вече е разписана, но все още се обсъжда във вътрешен план, преди да бъде публично оповестена, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар