Страхотия в Гърция след силния трус

Гласувайте за статията

В действие е планът „Екеладос“

В Гърция е истинска страхотия, след силното земетресение с магнитуд 6 по скалата на Рихтер, което разлюля страната, пише kathimerini.gr.

Силите на Гражданската защита са в повишена и пълна готовност

Гърция

В действие е планът „Екеладос“

Припомняме, че земетресението стана в 12:16 часа, на около 24 километра северозападно от Лариса и 21 км. от Еласона. Дълбочината му бе десет километра.
То бе последвано от три вторични труса от 4,6; 4,2 и 4,9 по скалата на Рихтер.

Генералният план „Екеладос“ за реагиране при извънредни ситуации и незабавно управление на последствията от труса вече е активиран.
Силите за гражданска защита са задействани незабавно. 1-во, 2-ро, 7-мо и 8-мо специално звено за управление при бедствия на пожарната са в повишена готовност.

Хеликоптер на пожарната осигурява въздушно наблюдение на по-широката зона, за да открие възможни щети и да се намеси незабавно, докато специален екип от безпилотни летателни апарати се приближава до района, за да картографира последиците и разрушенията.

По последни данни, земетресението е причинило материални щети по къщи в района на Месохори, Еласона, където успешно е приключила спасителна операция на възрастен човек, както и на училище в района на Дамаси Тирнавос.
Нанесени са щети на стари къщи в района на Еласона и по-специално в селата, разположени на юг от община Тирнавос. Църквата Агиос Димитриос в Месохори също е пострадала от труса.

Професорът по сеизмология в Солунския университет – Костас Папазачос не изключва възможността за много силен вторичен трус с магнитуд като първия. Той добавя, че след него ще последват няколко вторични труса, пише blitz.bg.

Припомняме, че земетресението бе усетено и на територията на България и по-специално в областите София, Пловдив, Кърджали и Пазарджик.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар