Михаил Горбачов: Време е ЕС и Русия да седнат на масата за преговори!

Гласувайте за статията

Михаил Горбачов посъветва лидерите на ЕС и Русия да седнат на масата за преговори

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов изрази надежда, че отношенията между Русия и Европейския съюз ще се подобрят, предаде руската агенция Интерфакс.

Напрежението между двете страни е напрегнато след анексирането на Крим от Русия. Приобщаването на Черноморския полуостров, който беше с автономно управление през 2014 г. доста нажежи обстановката. Още повече, че бе последвано от предполагаеми опити за убийство в Европа. Да не пропускаме и твърденията за намеса в изборите на САЩ и предполагаемото отравяне и затварянето на лидера на опозицията Алексей Навални.

Горбачов, последният лидер на Съветския съюз и носител на Нобелова награда за мир през 1990 г., каза, че може да се намери общ език, въпреки че отношенията са на най-ниското си ниво след Студената война.

„Те не трябва да се страхуват от преговори“, каза Горбачов. „Само преговори, само срещи на всички нива, особено на най-високо ниво, могат да донесат положителни резултати. – Вярвам в това.“

„Трябва да разберем, че всички сме европейци … това означава, че трябва да преговаряме“, добави той.

В интервю за Интерфакс Горбачов, който ще отпразнува 90-ия си рожден ден във вторник, призова руския президент Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън да проведат спешна среща за нови преговори за ядрено разоръжаване.

„Основната цел днес е да се предотврати ядрена война“, каза Горбачов. „За да постигнем напредък, трябва да се обърнем открито един към друг“.

Той каза, че опитът му с американския президент Роналд Рейгън през 80-те години е показал, че лидерите на двете големи ядрени сили могат да постигнат много по въпросите на глобалната сигурност, ако пожелаят.

По време на управлението на Горбачов Вашингтон и Москва подписаха няколко споразумения за разоръжаване.

Михаил Горбачов сн. Уикипедия

Михаил Горбачов сн. Уикипедия

Русия и САЩ притежават заедно около 90 процента от ядрените оръжия в света.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар