Тази история за ген. Венцислав Мутафчийски трогна всички

0

Без неговата намеса вероятно изходът щеше да е фатален

Едва ли някой има съмнение, че шефът на НОЩ – ген. Венцислав Мутафчийски, е спасил стотици човешки животи.

Благодарните му пациенти никога не го забравят. Един от тях е Мартин Колев от Бургас, който три пъти е на косъм от смъртта. И трите пъти специалистите във ВМА го връщат обратно към живота. Ключова се оказва ролята именно на ген. Венцислав Мутафчийски. Той провежда тежката операция и се натъква на рядката диагноза на момчето.

ген. Венцислав Мутафчийски
Мартин ще е благодарен цял живот на генерала

Историята започва през 2015 г. Тогава 32-годишният Мартин се подлага на великденски пост и изтощава до краен предел организма си. Той е силно вярващ и още след като навършва 15, стриктно спазва постите.

„Дори в последните три дни на поста не ям нищо. По онова време обаче бях подложен и на силен стрес – бях направил своя компания и имах много ангажименти. А в деня, когато ме застигна най-голяма криза на слабост и застраши живота ми, бях карал и колело цели 20 км. Така организмът ми, просто казано, колабира“, споделя Колев.

В състояние, в което няма сили да се движи, младият мъж изпадал още от малък.
„Спомням си, бях още на 5 години, когато се разхождахме с родителите ми в гората. Изведнъж мускулите започнаха да ме болят, нямах сили да направя и крачка. Баща ми ме взе на ръце. Т. е. цял живот съм имал подобни проблеми“, казва Мартин.

Благодарните му пациенти никога не го забравят

С майка му и баща му тръгват по лекари, за да разберат какво се случва. Но никой не може да установи какво е заболяването. Специалисти се опитват да дадат обяснение с растежа на тийнейджъра. Момчето стига 190 см, тоест мускулите не можели да „насмогнат“ да стигнат дължината на костите му, които ги изпреварвали.

Ген. Мутафчийски и колегите му решават загадката – Мартин страдал от дефицит на важен ензим, който карал мускулите да се „разпадат“. Заради това той три пъти постъпвал при тях в шоково състояние.
На третия прием ген. Венцислав Мутафчийски чул за случая на момчето и сам предложил да го оперира.

По време на критичната хирургична интервенция установил, че Мартин бил с много тежко и напреднало възпаление на апендикса. Бил пред спукване на дебелото черво и развитие на тежък перитонит на фона на неговото заболяване – ензимния дефицит. Заради него той нямал симптоми на възпален апендикс.

Това е изключително коварно, защото не е било ясно до какъв изход е могло да се стигне, ако Мутафчийски не е настоял да го оперира.
Днес Мартин е здрав и успешен. Намалил е напрежението в живота си и помни с благодарност както генерала, така и всички други лекари и медицински работници във ВМА, подарили му нов живот, пише retro.bg.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.