Климатологът Симеон Матев направи плашеща прогноза за времето

Гласувайте за статията

Зимата се завръща мощно

Климатологът Симеон Матев направи прогноза за времето, която ще ви накара да настръхнете.

Той посочи, че към днешна дата времето не е февруарско или мартенско, а направо априлско. Това заяви в ефира на Нова телевизия климатологът Симеон Матев.

Симеон Матев

Зимата се завръща мощно

„Вчера термометрите отбелязаха 22 градуса в някои части на страната. В София температурата достигна 16,1 градуса, като беше подобрен рекорд от 1895 г. с 1 градус“, призна той. Матев добави, че тенденцията за топло време ще се запази, но само за още малко.

„Това обаче ще продължи още 2-3 дни. В четвъртък ще е последното по-топличко време, а после предстои сериозно застудяване. Температурите ще паднат с минус 20-25 градуса“, заяви той.
„Ще брули силен вятър и организмът ще усети един сериозен стрес“, предупреждава климатологът.

„Силни ветрове ще има, но няма да нанесат поражения, каквито наблюдавахме вчера. Времето е динамично и ставаме свидетели на неща, на които не сме ставали свидетели през този сезон“, заяви Матев.
„В четвъртък бързо ще се заоблачи и ще започнат превалявания от север на юг. Дъждът ще премине в сняг с падането на температурите“, предупреди той.

По думите му в Североизточна България може да се образува снежна покривка от 5-6 сантиметра. Очаква се и София да побелее.
„Сняг ще вали в неделя и понеделник, тогава се очаква 5-6 см. снежна покривка. Предстои ни седмица студено време. Все пак февруари си е зимен месец и това не е кой знае какво“, добави Матев.

„Въпреки „Ла Ниня“ температурите тази година са почти рекордно високи“, заяви той. Климатологът добави, че тенденцията, която се наблюдава е, че всяко следващо десетилетие е по-топло от предходното, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар