Проговори алпинистът, който последен е видял Атанас Скатов

Гласувайте за статията

Антониос Сикарис е алпинистът, който последно е видял Скатов

Алпинистът Антониос Сикарис разкри какво се е случило в последните часове преди смъртта на починалия под К2 Атанас Скатов.

Най-добрият гръцки алпинист даде интервю за „България днес“ от болницата в Скарду в Пакистан, където се възстановява след измръзване.

Той сподели, че Скатов е бил много силен. Тръгнал е директно от базовия лагер към втория.

„Срещнахме се в Лагер 2 и отново ми каза, че не се чувства добре и има лошо предчувствие за тази експедиция. Отвърнах му, че няма проблем, защото той е много силен и техничен“, разказва Сикарис.

Той е видял как Атанас и неговият шерп са достигнали до Лагер 3.

„Големият проблем за всички нас беше, че нямаше палатки. Казаха ни, че са оставени три палатки и колове, за да ги намерим. Така и не намерихме палатките. Вечерта температурите бяха около -40 градуса – невероятен студ. Всички останахме навън и се чудехме как ще оживеем. Опитах се да вляза в една палатка, а хората ми казаха, че няма място. Атанас беше в друга“, разказва още Антониос.

Той е видял как нашенецът слиза по наклона без пикели.

„Знаех, че е много техничен и се чувства добре, за да тръгне надолу без пикел. През цялото време виждах Атанас, защото слизахме заедно. Изведнъж, няма как да забравя този момент, не виждах Атанас. Шерпът се върна при мен и ме погледна. Каза ми: „Антонио, Антонио, Атанас падна, Атанас приключи. Загубихме го – падна”. Това е историята. Убеден съм”, разказа още той.

Според гръцкия алпинист въжетата и зимата са причината за трагедията.

„Ти си навън на -40, представяш ли си колко слаб се чувстваш. Заради гадния студ си гладен, изтощен си от височината, студа и всички положителни усилия. Много е лесно да направиш грешка. Животът е да си знаеш лимита“, споделя още той.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар