Мистерията покрай богатството на Ванга се заплита все повече

Гласувайте за статията

Мистерията покрай богатството на Ванга се заплита все повече

Приживе Ванга казва, че дълго време ще се спори за рождената й дата. И ето, че предсказанието ѝ се сбъдва. На 31 януари се навършват 110 години от нейното рождение. Но все още се водят спорове дали датата е именно тази. В някои документи се посочва, че Ванга е родена на 31 януари 1911 г. в Струмица.

Но според архива на Община Петрич тя е родена на 3 октомври. Фондация „Ванга“ е избрала да почита октомврийска дата, но и в последния ден на януари на Рупите също се тълпят хора, за да запалят свещ за великата пророчица.

Друга мистерия е свързана с нейното наследство. През 2019 г. гръмна невероятен скандал след руско тв разследване. Според неговите автори пророчицата е „най-скромният милионер в България“. Те шокираха с твърдението, че тя е оставила наследство в размер на 25 милиона долара. „Ис­ти­на­та е, че е би­ла ми­ли­о­нер­ка – зла­то, кеш, со­лид­ни бан­ко­ви смет­ки, ко­и­то ос­та­вя след се­бе си. Но къ­де оти­ва има­не­то, към ко­е­то всич­ки про­тя­гат ръ­ка?“, пи­та чуж­дес­т­ран­но­то раз­с­лед­ва­не.

Руската лечителка Людмила Ким, която в била приятелка на Ванга, подкрепя тези твърдения.

Според изчисленията за поч­ти 6 де­се­ти­ле­тия вра­чу­ва­не Ван­га е по­мог­на­ла на 1 ми­ли­он ду­ши. Вхо­дът за бъл­га­ри бил по 10 ле­ва, а на ден са ми­на­ва­ли не по-мал­ко от 30 чо­ве­ка. За чужденци таксата е била по 50 до­ла­ра. Руски автори отбелязват, че Ванга е получавала и по 500 долара от доволни граждани.
„За­ве­ща­вам всич­ко на бъл­гар­с­ка­та дър­жа­ва“- това гласи завещанието й.

Наследниците на пророчицата са три­те де­ца на сес­т­ра ѝ Люб­ка. Семейните разпри настъпват веднага след смъртта ѝ през 1996 г. В Петрич се носи слух, че Димитър Вълчев, който е осиновеният син на Ванга и е управлявал фонда й по това време, избягал в САЩ с част от парите, пише Ретро.бг.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар