Обрат на имотния пазар

Гласувайте за статията

Пълен обрат на имотния пазар

Данните на Агенцията по вписванията отчита спад в броя на сделките с жилища в София през 2020 г. Намалението е в размер на 5,4%, показват  За цялата година в столицата са продадени общо 28 156 жилища. През 2017 и 2018 година данните бяха същите.

Броят на сделките през последното тримесечие остава почти без промяна спрямо същия период на 2019 г. — 9 550 срещу 9 587.

Данните на Агенцията по вписванията не отразяват сделките на „зелено“, така че реалният ефект от пандемията вероятно ще бъде видим през следващата една или две години.

През второто тримесечие най-драстичен спад се вижда в София. Локдаунът от март забави отчитането на сделките пред нотариус. Заради това и през третото тримесечие дори се отчита, макар и минимален, ръст спрямо същия период на миналата година. Все пак 2020 г. прекъсва 8-годишната серия от повишаване на сделките.

Според брокери всъщност по време на пандемията има значителен ръст на сделките, осъществени на зелено. Те посочват, че много хора са вложили спестяванията си в къщи около столицата.

Конкретни данни за движението на цените все още няма, а изчисленията на различни експерти си противоречат и се движат между 5% спад и 5% ръст. При наемите през третото тримесечие имаше повишено предлагане и намаляване на наемите за едностайни и тристайни апартаменти. Ръст се наблюдава при двустайните жилища, пише БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар