Всяка втора от иззетите картини на Черепа май е фалшива!

Всяка втора от иззетите картини на Черепа май е фалшива!
1 (20%) 1 vote
Стотици копия на стари майстори се оказаха в колекцията на Васил Божков

Укриващият се в Дубай от родното правосъдие с 16 повдигнати обвинения хазартен бос Васил Божков се е набутал с милиони левове за покупката на стотици фалшиви картини, носещи подписите на известни български майстори – разкрива в. „Уикенд“, като се позовава на потресени колекционери. Преди дни Специализираната прокуратура предаде за съхранение в Националната художествена галерия 1418 картини от колекцията на Божков.

Оказва се, че сбирката на Черепа бъка от фалшификати. Подправени са картини на Генко Генков, Димитър Казаков-Нерон, Илия Петров, Константин Щъркелов, Иван Милев, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов и даже някои работи на Владимир Димитров-Майстора.
„На пръв поглед голяма част от картините от колекцията на Васил Божков са фалшиви. При задълбочена експертиза може да се окаже, че процентът на ментетата в сбирката му надхвърля 40-50%. Странно е, че Божков имаше претенцията на ценител и познавач, а се е оставил дилъри на изкуство да му пробутат фалшификати“ – признава служител на Националната художествена галерия в столицата.

Всяка картина на Божков имала сертификат

Разбира се, че в колекцията на Божков има и впечатляващи картини. Сред най-ценните платна са 7 картини на Майстора, работи на Дечко Узунов, Давид Перец, Сирак Скитник, Златю Бояджиев и др.
Интересното е, че дори отявлени ментета в колекцията на хазартния бос притежават сертификати за автентичност – коментира изданието.

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар