Най-полезните витамини и минерали за подсилване на имунитета

В стремежа си да бъдем възможно най-здрави, търсим всевъзможни начини да подсилим естествената устойчивост на организма си. Може би ще бъдете изненадани колко прости и лесни за спазване са основните начини, по които можем да подобрим здравето си и да подсилим имунната защита на тялото си. Имунната система е сложна система от специализирани клетки и биологични реакции, интегрирани в цялото тяло, от храносмилането в червата до химикалите в мозъка, и навсякъде между тях. Има много впечатляващи аспекти на имунната система, които все още са обект на научни изследвания. Съществуват обаче и множество доказани научни факти, на които може да се доверим. Мисленето в перспектива е особено важно, тъй като създаването на основата на здравословен начин на живот е най-добрата защита. Липсата на адекватно хранене е един от основните фактори, допринасящи за слабата имунна система. Проучване от 2007 г., публикувано от British Journal of Nutrition, установява, че микроелементите поддържат имунната система на тялото по три отделни начина: на ниво физическа бариера (кожа и лигавици), на ниво клетъчен имунитет и за производство на антитела. Така например, витамините С, Е и цинкът подпомагат физическите бариери. Витамините B6, B12, C, D, E, фолиева киселина, цинк и селен поддържат имунитета на клетъчно ниво. И накрая, всички тези микроелементи, с изключение на витамин С и желязо, са от съществено значение за производството на антитела. Най-полезните витамини и минерали за подсилване на имунитета

Здравословните навици са в основата на по-добрия имунитет

Разбира се, може да приемате витамини и минерали под формата на добавки, но те не могат да компенсират нездравословния начин на живот. Ако редовно се борите с болести, помислете за цялостна промяна в начина си на живот, вместо да търсите временно разрешение.

Хранете се здравословно

Храненето ви трябва да е разнообразно и добре балансирано. Целта е да консумирате много витамини и минерали, без излишък на калории от захар и мазнини. Включете в менюто си повече естествено богати на полезни вещества продукти, които ще подсилят имунната ви система. Ежедневно включвайте в менюто си свежи продукти. Това никак не е трудно, дори през зимата има достатъчно сезонни продукти, които осигуряват приток на витамини и минерали. Ето и откъде може да се снабдите със свежи, здравословни храни:

  • Направете си малка градинка у дома - по този начин сте сигурни, че отгледаните продукти са абсолютно чисти, без никакви пестициди. Освен това, градинарството действа като естествен антидепресант и е едновременно приятно и полезно хоби. И да нямате възможност да отглеждате навън, няколко саксии на балкона са чудесно начало - дори през зимата лесно може да отглеждате свежи подправки, салатки, рукола, пресен лук и чесън.
  • Фермерски пазари - почти във всеки по-голям град вече периодично се провеждат фермерски пазари, на които може да закупите директно от производителите чисти продукти, отгледани съобразно принципите на устойчивото производство.
  • Супермаркети като Била - в тях може да намерите богато разнообразие от био продукти, както и специална селекция от български плодове и зеленчуци, отглеждани в собствените им градини, без употребата на химикали и пестициди.

Редовната консумация на пресни плодове и зеленчуци, ядки, семена, ще ви помогне да си набавите необходимото количество витамини и минерали по напълно естествен начин.

Движете се редовно

Честото движение е важно, особено ако работата ви е свързана с продължително заседяване. Имайте предвид обаче, че ако не сте свикнали с интензивни тренировки, те могат да доведат до намалена имунна функция, наранявания и излишен стрес. Изберете активност, която ви харесва, за да увеличите шанса да се придържате към нея - туризъм, плуване, разходка с кучето или лек спорт ще ви донесат допълнителни ползи като по-добро настроение и повишен приток на енергия.

Качественият сън е важен

Липсата на достатъчно сън може да повлияе негативно на настроението и да намали имунитета. Експертите препоръчват да спите 7-9 часа на нощ, за да се поддържа оптимално здраве. Опитайте се да си създадете проста, успокояваща рутина преди лягане. Избягвате ярката светлина, излъчвана от екраните на мобилни устройства и компютри в продължение на два до три часа преди лягане.

Мийте ръцете си често

Най-добрият начин да намалите разпространението на микробите е да миете ръцете си често със сапун и за поне 20 секунди.

Избягвайте цигарения дим и прекомерния алкохол

Най-полезните витамини и минерали за подсилване на имунитета - Снимка 2

Пушенето на цигари и пиенето на алкохол в излишък представляват сериозни рискове за имунната система. Макар някои видове алкохол, като червеното вино, в умерени количества да имат ползи за здравето, прекаляването с тях отслабва имунната система.

Деветте най-полезни витамини и минерали за по-силен имунитет

За съжаление, небалансираното хранене може да доведе до дефицит на един или повече от витамините и минералите, необходими за здрава имунна система. Ако вашата диета не осигурява адекватни нива на някои от тези витамини и минерали, имунната ви система може да не функционира оптимално. Най-простият начин за набавяне на големи количества витамини и минерали, с изключение на витамин D, е храненето, богато на цветни плодове и зеленчуци. А за да получавате достатъчно витамин D, редовно прекарвайте време навън и включвайте в менюто си храни като риба, яйца, млечни продукти, гъби. Ако смятате, че може да не получавате необходимите нива, можете да приемате витамин D и под формата на таблетки - в този случай заложете на витамин D3, а не D2. Проучване от 2012 г., публикувано от American Journal of Clinical Nutrition, показва, че витамин D3 е по-ефективен при повишаване нивата на витамин D. Ето и кои са витамините и минералите, които подсилват имунитета.

Витамин В6

Този важен витамин е част от близо 200 биохимични реакции в тялото и е от решаващо значение за функционирането на имунната система. Храните с високо съдържание на витамин В6 включват банани, пилешко бяло месо, риба тон, картофи и нахут.

Витамин C

Знаете ли, че можете да си набавите витамин С не само от цитрусовите плодове? Листните зелени зеленчуци като спанак и кейл, чушки, брюкселско зеле са отлични източници.

Витамин А

Колкото по-цветно, толкова повече витамин А. Цветните плодове и зеленчуци като моркови, сладки картофи, тиква, пъпеш са богати на каротеноиди, които тялото превръща във витамин А. Те имат антиоксидантно действие и подпомага укрепването на имунната система.

Витамин D

Можете да увеличите приема си на витамин D чрез храни като мазна риба (сьомга, скумрия, риба тон и сардини), яйца, млечни продукти. Много хора трудно усвояват витамин D от храната, така че ако имате дефицит на витамин D, може да го приемате под формата на добавка.

Витамин Е

Витамин Е е мощен антиоксидант, който помага на тялото да се бори с инфекции. Бадемите, фъстъците, лешниците и слънчогледовите семки са с високо съдържание на витамин Е, както и спанакът и броколите.

Фолиева киселина

За да си набавите повече фолиева киселина, добавяйте редовно в храненето си повече плодове, грах и листни зелени зеленчуци.

Желязо

Желязото помага за преноса на кислород до клетките и може да си го набавите както от месни продукти като пилешко, пуешко, морски дарове, както и от растителни храни като боб, броколи и зеле.

Селен

Селенът има мощен ефект върху имунната система, и можете да си го набавите с храни като чесън, броколи, сардини, риба тон, ядки и ечемик.

Цинк

Цинкът помага да се забави имунната реакция и да се контролират възпалителните процеси в тялото. Можете да си го набавите от морски дарове, пилешко месо, боб, кисело мляко и нахут. Доброто здраве е от основно значение за това да сме щастливи и продуктивни. Редовният прием на тези витамини и минерали, в комбинация с балансирана диета, физическа активност и качествен сън са ключови за поддържането на имунната система в добро състояние.