Изненадващ обрат в Северна Корея

Гласувайте за статията

Извадиха от Политбюро сестрата на Ким Чен Ун

Случващото се в Северна Корея не спира да изненадва.

Допълнителна партийна власт получи севернокорейският държавен ръководител Ким Чен Ун.
Едва ли има някой, който да не е наясно с факта, че той по принцип притежава династично абсолютната власт в затворената държава.

Северна Корея

Извадиха от Политбюро сестрата на Ким Чен Ун

Ким е бил избран за генерален секретар на управляващата Корейска трудова партия (КТП), предадоха световните агенции. Това е станало вчера на шестия ден от провеждащия се в момента осми конгрес на КТП.

Севернокорейската официална информационна агенция КЦТА съобщи, че делегатите са избрали с единодушие държавния ръководител и за генерален секретар на управляващата партия. Постът е наречен „ръководител на революцията и център за управление и единство“.

Така Ким Чен Ун вече е председател на управляващата партия. Избирането му за генерален секретар на КТП до голяма степен е символен ход, целящ да затвърди още повече неговата власт, отбелязва Ройтерс.

Ким Чен Ун успя тотално да изолира сестра си от властта

Припомняме, че Ким застана начело на Северна Корея през 2011 г. след кончината на баща си.
Година по-късно КТП избра покойния Ким Чен Ир за свой „вечен генерален секретар“, а Ким Чен Ун за „първи секретар“.

С приравняването на баща си обаче в Ким започна да изолира сестра си – 32-годишната Ким Йо Чен, която отговаряше за отношенията с Южна Корея. Изненадващо тя не попаднала в списъка на предложените за попълване на състава на Политбюро на Централния комитет на ККП – ключов ръководен орган. Засега причината не е ясна.

Целта на конгреса е Ким Чен Ун да начертае плановете за дипломатическата, военната и икономическата политика на Северна Корея през следващите пет години. Освен това ще бъдат направени ключови назначения, отбелязва Ройтерс.

Преди два дни Ким се появи неочаквано след новогодишните празници, но само за да коментира отношенията си с Америка.
Той обяви, че САЩ е „главният враг“ на страната, предаде агенция Ренхап.

Предишният конгрес на КТП се е провел през май 2016 г. Тогава севернокорейският държавен ръководител бе избран за председател на управляващата в страната партия. С промени в устава на КТП делегатите одобриха партийните конгреси вече да се провеждат веднъж на пет години, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар