Синоптикът Анастасия Кирилова: Истинска ледена епоха ще настъпи у нас след броени дни

Гласувайте за статията

Днес са в сила кодове за опасно време

Синоптикът от НИМХ към БАН – Анастасия Кирилова предупреди, че през следващите дни ще ни застигне истинска ледена епоха.

Следващия уикенд сутрин на места в Северна България температурите ще са около и под минус 15°C. Дневните също ще са отрицателни за цялата страна.

Анастасия Кирилова

Днес са в сила кодове за опасно време

Това каза пред „Фокус“ дежурният синоптик от НИМХ Анастасия Кирилова.
„Във вторник в по-голямата част от Северна България и планините валежите ще са от сняг, а в Южна и Източна България – от дъжд. Значителни по количество ще са в югоизточните райони.

В сряда валежите постепенно ще спират. В четвъртък, след временни разкъсвания и намаления, облачността отново ще се увеличи и ще завали слаб сняг. Температурите ще се понижават постепенно и в четвъртък и петък минималните в цялата страна ще са отрицателни. В по-голямата част от Северна България и дневните ще остават около и под 0 градуса“, каза още тя.

Анастасия Кирилова уточни, че през по-голямата част от седмицата времето в планините ще е предимно облачно с валежи от сняг.
„Ще е ветровито. В последните дни от седмицата вятърът ще отслабне и облачността ще се разкъсва, а валежите ще спрат“, допълни тя. През следващото денонощие, с прекъсвания, валежите ще продължат и на много места ще са значителни. В Северозападна България ще вали предимно сняг, ще продължи да се натрупва снежна покривка.

Зимата няма да ни пропусне

През нощта, със слаб вятър с южна компонента, в останалата част от страната за кратко ще се затопли. В централните и източните райони от Северна България и високите полета на Западна ще вали и дъжд, и сняг. Там в отделни райони ще има условия за поледици.

В Южна България валежите ще са от дъжд, сочи справка в сайта на НИМХ.
През деня вятърът навсякъде ще се ориентира от север-североизток, ще е слаб и умерен. С него ще започне по-трайно застудяване.
Максималните температури ще са от 0° до 5° в Северна България, в Южна – между 5° и 10°, в крайните югозападни райони и малко по-високи.

През деня атмосферното налягане ще се повишава и до вечерта ще е близко до нормалното.
Кодове за опасно време отново ще са в сила за цяла България в първия ден от новата седмица. В областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян е в сила оранжев код за обилни валежи от дъжд с очаквани до 50 литра на квадратен метър валежи за денонощието. Останалата част от картата е оцветена в жълто, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар