След първите случаи на Covid-19! Швеция затвори границата с Дания

Швеция затвори границите с Дания сн. Pixabay
0

Швеция затвори границите, първа се оказа блокирана Дания

Швеция затвори границите си. Страната, която дълго време устояваше на всички ограничения, най-неочаквано затвори границите си. След като бяха регистрирани първите случаи на заболели от новия щам на коронавирус, кралството реши, че е крайно време да последва примера на съседите си. И близо девет месеца след останалите държави, започна да затваря граници.

Швеция обяви още преди дни, че прекъсва движението през границата с Дания поради нов тип коронавирус, който е открит в съседите им. Също така стана яссно, че правителството няма да е в състояние да помогне на гражданите да изградят групов имунитет. Доскоро страната бе единствената, която устояваше на вируса. Властите в северното кралство отказаха да затворят страната, както и да блокират икономиката. Вместо това наложиха елементарни ограничения, като физическа дистнация и срещи от разстояние. И това сякаш даде резултат – жителите не се разболяваха, а в Стокхолм се гордееха, че са успели да устоят на вируса.

Досега.

Новият щам обаче принуди и кралството да вземе строги мерки. И да преразгледа либералния режим, който поддържаше във връзка с коронавируса.
Шведското правителство обяви в понеделник, че е затворило границата си с Дания по здравни причини. В действителност решението беше взето, след като стана ясно, че са били открити случаи на нов вариант на коронавирус. Последното доведе и до спиране на полетите от и до Великобритания.

Затварянето на границата има за цел да попречи на датчаните да отидат в Швеция, за да пазаруват. Ситуацията между двете страни е доста комплицирана, защото магазините са затворени от датската страна. Това съобщи на пресконференция министърът на вътрешните работи на Швеция Микаел Дамберг.

Швеция затвори границите с Дания сн. Pixabay
Швеция затвори границите с Дания сн. Pixabay

В същото време новата зараза постави нащрек и шведските власти. И стана повод те да решат да наложат новите ограничения. Досега Швеция демонстрираше железен режим и устойчивост, но очевидно новия вирус е уплашил дори правителството. И груповия имунитет отпадна.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.