Турция пази тайно съкровище (Защо крият най-голямото находище на злато?)

Гласувайте за статията

Турция пази тайно съкровище, но го крие от всички

Невероятно съкровище бе открито на територията на Турция. Страната, която се слави не само с интересна култура и древна история, крие в себе си и несметни богатства. Без съмнение президентът Ердоган може да се гордее. Благодарение на последните му инициативи, страната още повече ще забогатее. А държавната хазна ще бъде подплатена с още няколко стотици милиони долари. И то в злато.

Турция откри огромно находище на злато. Предполага се, че находището разполага с около 3,5 милиона унции (99 тона) от благородния метал, оценен на около шест милиарда долара, предаде днес държавната агенция Анадола.

Откритието е направено близо до западния град Сойгут. То е направено от Фахретин Пойраз, който оглавява турския земеделски кредитен съюз и компанията за торове Gubretas.

Точното място се пази в тайна, както и начинът, по който е било установено. Но Пойраз ще държи концесията за изкопаване на ценния метал и вече прави оценка на неочаквания актив.

„Златото в тази мина струва близо шест милиарда долара“, каза Пойраз пред турската агенция Анадола. И допълни, че това е огромен плюс за икономиката на Турция, която доста е преживяла в последно време.

Той подчерта, че „първото злато ще бъде добито в рамките на две години и ще допринесе за укрепването на турската икономика“. „Акциите на Gubretas се увеличиха с почти 10 процента на Истанбулската фондова борса.“, похвали се още новият концесионер.

Министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Донмез заяви през септември, че Турция е счупила рекорд миналата година, като е произвела 38 тона злато.

„Нашата цел за следващите пет години е да достигнем годишно производство от 100 тона злато“, каза Донмез. Предвид какво изкопаха в западната част на страната, това едва ли ще е трудно.

Турция крие златно съкровище сн. pixabay

Турция крие златно съкровище сн. pixabay

Турция е един от най-големите производители на злато на Балканите. И очевидно, и занапред ще бъде такава.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар