Тя прави огромни промени в кралското семейство

Принцеса Даяна е първата, която успява да разчупи протокола на кралското семейство с финес. Тя успява да внесе значителни промени в нравите на монархията в Обединеното кралство. Не може да се отрече, че принцеса Даяна оказа силно влияние върху британското кралско семейство. Начинът, по който тя играеше ролята на принцеса, е почти революционен за монархията. [caption id="attachment_653116" align="aligncenter" width="300"]принцеса Даяна Тя прави огромни промени в кралското семейство[/caption] Как точно Даяна променя кралското семейство, разказват биографи на двореца. По време на публични събития винаги е било обичайно кралската фамилия да минава край тълпата, без да спира, докато кралица Елизабет II не променя този ред. Тя е първата от монарсите, която комуникира с хората по време на посещение в Австралия и Нова Зеландия през 1970 г. Принцеса Даяна обаче извежда тази традиция на съвсем ново ниво. Тя не се страхува да се доближи до тълпата, поздравява хората с ръкостискания и дори ги прегръща. Когато общува с деца, Даяна често прикляква, за да създаде по-неформална и поверителна атмосфера. Това е една от многото традиции, които нейните синове, принцовете Уилям и Хари, са наследили от нея. Те също така имат приятелско общуване с хората или работници от организациите, които посещават. Именно в такива разговори често разкриват някои хубави подробности за своите семейства. Например принц Уилям често говори за децата си. Не напразно британските монарси имат израза "скована горна устна" – това е символ на факта, че монарсите трябва да държат емоциите си под контрол. Те не трябва да изразяват чувствата си публично. Преди Даяна да се появи, кралското семейство се държи скромно в публичното пространство. Те не се хващат за ръце, не се прегръщат и категорично не се целуват публично.

Близкият контакт с децата й бил от огромно значение за принцеса Даяна

Но принцеса Даяна постави под съмнение това правило – близкият контакт с децата й беше много важен за нея. "Тя ни хващаше за ръце и прегръщаше възможно най-силно. И просто нямаше шанс да се измъкнеш. Дори докато го казвам сега, усещам прегръдката, която тя ни даде", казва през 2017 г. Хари в документален филм. Лентата бе посветена на 20-годишнината от смъртта на Даяна. Известно е, че принц Хари, когато все още изпълняваше кралски задължения, също прегръщаше феновете си. Принц Уилям и Кейт Мидълтън пък понякога показват чувства един към друг на публично място, например хванати за ръце, докато се разхождат. Пресата много обсъждаше решението на Меган Маркъл и принц Хари да заведат сина си Арчи на обиколка в Африка. Тогава той беше само на четири месеца. Но те далеч не бяха пионери (въпреки че Арчи изглежда е най-малкото кралско дете, което „подкрепя“ родителите си на официално пътуване). Когато принц Чарлз и принцеса Даяна трябва да обикалят Австралия и Нова Зеландия през 1983 г., те решават да вземат и десетмесечния си син Уилям с тях. Тази традицията беше последвана след години и от самия Уилям – децата му бяха с него и Кейт на пътуванията им до Австралия, Нова Зеландия, Канада, Полша и Германия.

Даяна сложи край на някои от остарелите правила

Традиционно двама престолонаследници не трябва да летят в един самолет – в случай на най-лошото държавата не бива да губи двама наследници на монархията наведнъж. Но когато Уилям и Хари бяха малки, Даяна настояваше тя и Чарлз да пътуват със синовете си. Тя искаше момчетата да се чувстват като нормално семейство. Традиционно ражданията в кралското семейство са се случвали у дома. И така, самата кралица Елизабет II е родена в къщата на баба си и дядо си на улица „Bruton Street“ в Лондон. Принц Чарлз пък е роден в Бъкингамския дворец. Даяна обаче не харесваше тези остарели правила и роди и двамата синове в болницата. Между другото, принц Уилям стана първият кралски наследник, роден в медицинско заведение. Трите му деца - Джордж, Шарлот и Луис, също са родени там. Синът на Хари, Арчи, е роден в частна болница в Портланд в Уестминстър, Англия. Членовете на кралското семейство винаги са се обучавали извън стените на двореца с гувернантки и частни учители. И въпреки, че принц Чарлз тръгва на училище на седем години, именно той става първият престолонаследник, завършил всички етапи на началното образование в държавни учебни заведения. По настояване на Даяна, на тригодишна възраст синът им Уилям започва да посещава детска градина. Принц Уилям е пренесъл това преживяване в собственото си семейство. Синът му Джордж постъпва в училище „Westacre Montessori“ на две години и половина през 2016-а. През 2019 г. принцеса Шарлот започва обучението си в училището на Томас Батерси, което по-големият й брат също посещава. Строгите официални отношения между работодател и служител също са реформирани от принцеса Даяна. Тя се отнася към обслужващия персонал като с близки познати. На принцовете Уилям и Хари им било позволено да влизат в кралската кухня, да общуват с персонала, да наблюдават приготвянето на храната (и дори да помагат, ако искат). Освен това момчетата често си играят с децата от двореца. Самата принцеса е била приятелка с много от своите помощници, включително иконома Пол Бърел, пише blitz.bg.