Проф. Георги Рачев: Снегът идва до часове

Годината ще си отиде с дъждове
0

Годината ще си отиде с дъждове

Топ климатлогът проф. Георги Рачев предупреди, че снегът идва до часове.

„Няколко дни имаше сутрини, близки до 0 градуса, но декември си е топъл. В момента сме 2-3 градуса над нормата. Валежите са достатъчни и ще се напълнят проблематичните язовири“. Това каза пред Bulgaria ON AIR климатологът проф. Георги Рачев.

проф. Георги Рачев
Годината ще си отиде с дъждове

По думите му, след като навръх Коледа нямаше сняг, след броени часове ще има. Около 27 декември ще мине смущение и циклон, който ще остави доста валежи. Снегът ще е мокър, на много места ще има и дъжд, и сняг. В Балкана ще понатрупа. „На Стефановден ще паднат доста валежи“, допълни той.

„Декември си отива с дъждове. За януари и февруари има прогнози за валежи – зимата ще е по-топла и предимно мъглива. Такива зими ни очакват занапред. Не само у нас, но и в Европа е така, това е напълно естествено. Вървим към средиземноморски зими – влажни и топли, обясни той.

Проф. Георги Рачев прогнозира, че около Нова година (31 декември), отново ще има смущение с малко сняг, пише retro.bg.

Междувременно снeгoвaлeжи и cилeн вятър уcлoжнихa oбcтaнoвкaтa в рeдицa рaйoнa нa Укрaйнa. Пoчти 360 нaceлeни места ca ocтaнaли бeз eлeктричecтвo зaрaди зaдeйcтвaнeтo нa cиcтeмитe зa зaщитa нa eлeктрoпрoвoдитe. Информацията бе съобщена от световните осведомителни агенции.

Нaй-зaceгнaти oт бeдcтвиeтo ca Пoлтaвcкa, Cумcкa, Дoнeцкa, Днeпрoпeтрoвcкa и Чeрнoвицкa oблacти. Бригaди oт oблacтнитe eлeктричecки кoмпaнии рaбoтят пo възcтaнoвявaнeтo нa прeкъcнaтитe eлeктрoпрoвoди, пише blitz.bg.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.