Русия: Новата ни космическа станция може да работи вечно

Гласувайте за статията

Русия с нова орбитална станция, готови са за вечност

Има нещо вечно и това не са пирамидите. А новата космическа орбитална станция на Русия. Или поне така твърдят специалистите, които са я създали.
Новата руска орбитална станция, над която работи ракетната – космическа корпорация Енергия, ще може да функционира фактически вечно. Това доказват документите на корпорацията, публикувани от агенция РИА Новости.
Тук обаче не говорим за супер сплав, която да е устойчива на всякакви климатични или космически явления. Трайността се постига преди всичко със смяната на модулите.

Ръководителят на космическия институт за вселенски изследвания Иван Мойсеев заяви, че ако от началото се започне на принципа на модулите, обновяването ще става много по-лесно. Така например, когато един модул приключи своята работа, той ще бъде ефективно отстранен и заменен с втори. Така фактически станцията става „вечна”.
Русия има дълъг опит в изграждането на орбитални станции, но за всяка от тях досега имаше някакъв срок на експлоатация. Станцията „Мир” първоначално трябваше да работи само 5 години, а функционира вече 15. Срокът за експлоатация на международната космическа станция пък беше 15 години, но тя е активна вече 26 и се обсъжда възможността да се използва чак до 2030-та година.
Никога досега обаче не е обсъждан варианта, една космическа станция да функционира вечно.
Заместникът на главния конструктор в корпорация „Енергия” – Владимир Соловьов, заяви още през октомври, че новата орбитална станция ще прилича на станция „Мир” и ще има най-малко пет модула.

Русия  строи вечна космическа станция сн. Уикипедия

Русия строи вечна космическа станция сн. Уикипедия

Новата станция ще бъде по-голяма от „Мир” и ще бъде в земна орбита на височина от 400 километра и под ъгъл от 98 градуса. Идеята е да се наблюдава цялата повърхност на планетата, но преди всичко Арктика и Северния морски път.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар