Напрежение в Ламанша: Владимир Путин праща военни кораби край Британия

Гласувайте за статията

Владимир Путин праща военни кораби край Британия

Владимир Путин праща военни край Британия. Неочаквано напрежение се наблюдава в Ламанша вече две седмици. Президентът на Русия изненадващо реши да провежда учения в Келтско море край бреговете на Шотландия. Присъствието на руската флота в териториални води доста изнерви британските военни, още повече, че официално предупреждение за тези действия няма.

Неофициалната версия е отклонение от курса, но присъствието на цели девет кораба и два миноносеца категорично опровергава тези твърдения. Корабите включват подводница, миноносци и патрулен кораб са разположени в Ламанша, край западното крайбрежие на Шотландия.

Неотдавнашното нахлуване без съмнение ще изостри напрежението между двете страни, тъй като те се присъединиха към дълъг списък от руски кораби, които са били забелязани близо до британски води през последните години.

През септември генералния секретар на НАТО — Йенс Столтенберг предупреди, че Русия рискува с „нова студена война“ в опитите си да разшири властта си извън границите си.

Столтенберг заяви, че една от световните „суперсили се опитва да създаде нова сфера на влияние, която изисква „отговор“ от НАТО в Грузия, Молдова и Украйна“. Дали това предвещава началото на нов военен конфликт? Напълно е възможно, пише „Дейли мейл“.

Последните три години Русия е във фокуса на редица международни кризи. Анексирането на Крим, опитът за убийство на семейство Скрипал, атентата срещу Борис Немцов, както и инцидентът с Алексей Навални — всичко това послужи на международната общност като сериозни поводи за санкции. В отговор Москва засили влиянието си в Турция, както и в Сърбия и особено в Грузия, Армения и Молдова. Намесата в конфликта в Нагорни Карабах допълнително напрегна ситуацията. А фактът, че войски на Кремъл се разполагат в британски териториални води, вече определено изнервя европейските държавници.

Владимир Путин праща военни кораби край Британия сн. PA

Владимир Путин праща военни кораби край Британия сн. PA

Кораби са били забелязани още в Северн, Байе де Сейней, проливът Дувър и Външните Хебриди. Защо обаче те са там, тепърва ще се изяснява.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар