Ето от какво още се отказа българинът заради коронакризата

Гласувайте за статията

Коронакризата отказа българина от идеята да инвестира в собствен бизнес

Пандемията от коронавирус отказа българина от идеята да започне собствен бизнес. Спадът в регистрацията на нови фирми е 38,4% на годишна база през второто тримесечие. Това се случва на фона на ограничителните мерки във връзка с коронавируса, сочат последните данни на Евростат.

В ЕС страната ни е на четвърто място по този показател. Португалия заема лидерската позиция с  48,2% спад на новите бизнес регистрации. На второ място се нарежда Испания със спад в размер на 47,8%, а на трето Италия с 39,5%. Румъния се нарежда след България с понижение в размер на 35,1%.

Единствено в Литва регистрациите на нови фирми леко са се увеличили за периода – с 1,6%. В Естония е отчетен най-нисък спад –  9,5%.

Като цяло в ЕС и еврозоната регистрациите на нови фирми се увеличават от 2015 до 2019 г., сочат данните на Евростат.

Единствено през първите две тримесечия на 2020 г. тази тенденция се нарушава. Това се обяснява с ограниченията, недостъпността на администрациите заради блокадите, както и удължаването на редица срокове във връзка с наложените мерките за ограничаване на разпространението на вируса.

През второто тримесечие на годината се наблюдава и намаляване на фалитите на фирми в България спрямо същия период миналата, сочат последните данни на Евростат, пише pariteni.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар