Да очакваме ли увеличение на парите за втора пенсия?Ще се увеличат ли парите ни за втора пенсия?

За периода от септември 2018 г. до септември 2020 г. е отчетена положителна доходност в 7 от 9 пенсионни фонда, в които държим парите си за втора пенсия. Това отчитат данните на Комисията за финансов надзор. Доходността на тези фондове варира от 0,11% до 3%. Това е категоричен признак, че те са се справили с кризата на капиталовите пазари, която предизвика пандемията от коронавирус. При останали двата фонда доходността е отрицателна и е съответно 0,09 и 0,56%. С най-висока доходност е универсалният пенсионен фонд "Топлина" -  3,06% на годишна. УПФ "Съгласие" и УПФ "ЦКБ-Сила" се нареждат на второ и трето място съответно с 2,24% и 2,19%.

С положителна доходност са и останалите универсални фондове - УПФ "ДСК-Родина" (1,34%, "УПФ - Бъдеще" (0,9%), "Eн Ен УПФ" (0,16%) и УПФ "Доверие" (0,11%). С отрицателна доходност са приключи периода други два пенсионни фонда - "ЗУПФ Алианц България" (-0,09%) и УПФ "ПОИ" (-0,56%.) Към средата на тази година партиди за втора пенсия имат над 3,8 млн.осигурени.

Подобна е ситуацията и при фондовете за трета пенсия. Доброволните фондове, в които гражданите внасят средства за трета пенсия, са с положителна доходност, която е отчетена при 7 от дружествата. Само две са с отрицателна доходност. Над 642 000 българи се осигуряват в тях. Доходността е важен показател. Тя е в пряка зависимост не само от вида активи, в които са инвестирани акумулираните средства, но и от тенденциите на съответните пазари, пише pariteni.bg.