Невиждано: Ето какво се случва със златото

Невиждано: Ето какво се случва със златото
5 (100%) 1 vote

Нещо невиждано от повече от десетилетие се случва със златото

На борсовите пазари се случва нещо невиждано със златото. През третото тримесечие на 2020 година търсенето на жълтия метал се е свило с 19% спрямо същия период на миналата година. На фона на бушуващата пандемия от коронавирус то се е свило до 892 тона, съобщават световните агенции.
Това са най-ниските стойности на тези показатели на 3-месечна база от 2009 г. Това отчита доклад на Световния съвет по златото (WGC). Спад с 3% в предлагането на пазара на златото е отчетен спрямо същия период за миналата година. С общо 10% до 2970 т се свило търсенето на благородния метал от началото на година.

За сметка на това инвестиционното търсене на злато през третото тримесечие се е увеличило с над 20% спрямо миналата година, посочва организацията.

В световен мащаб инвеститорите са закупили 222,1 т златни кюлчета и монети (растеж от 49%). Най-голямо повишение е отчетено на западните пазари, в Китай и Турция.

Чрез борсово търгувани фондове инвеститорите са купили 272,5 тона злато. Тези сделки са гарантирани със злато (ETF).

Този тип инвестиционни продукти са увеличили активите си от началото на годината с над 1000 тона. В момента резервите им достигат рекордните 3880 тона, пише БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар