Гърция в червена зона заради Covid-19: Затварят Солун!

Гласувайте за статията

Гърция в червена зона заради коронавируса, Солун е пред блокада

Пътуването до Гърция и най-вече до Солун може да ви коства не само 14-дневна карантина, но и много сериозен риск от заболяване с коронавирус. От днес градът е в червената зона, предупреди премиерът Кириакос Мицотакис. Утре той ще обяви извънредни мерки за борба с пандемията, които ще траят най-малко един месец.

Ресторантите и кафенетата в Солун затварят врати, а спортните и културните изяви са забранени. Ще бъдат разгледани и други мерки, най-вече такива, които са свързани с ограничение на движението на гражданите, заяви още министърът по гражданска защита Никос Хардалиас.

Освен Солун, който има близо един милион жители, в червена зона е и Лариса – регионален център на областта Родопи, както и почти цялата област, предава АП.

„От днес трябва да се предприемат строги мерки за червените зони – Солун, Лариса и Родопите, което означава прекъсване на повечето услуги. Но не и търговията на дребно. Може обаче да затворим училищата“, сподели още Мицотакис и добави – „Подготвяме се за втора вълна, която да е много по-силна от пролетната. Нашата здравна система е под много тежък натиск“.

Изключвайки общата карантина като шестседмичната блокада през пролетта, Мицотакис заяви, че утре ще обяви план за едномесечно действие, „за да избегне най-лошото“.

От началото на седмицата броят на новозаболели лица в Гърция е двойно увеличен. И се движи от 790, до 1547 вчера.

Гърция влезе в червена зона, затварят Солун сн. Уикипедия

Гърция влезе в червена зона, затварят Солун сн. Уикипедия

В страната е въведен полицейски час от 22:30 до 3 часа след полунощ, а в продължение на две седмици в Атина и Солун, които са най-засегнати от болестта, ограниченията за движение ще са най-сериозни. В региона живее и почти половината от населението – 10,9 милиона, което пък провокира и по-бързото разпространение на заболяването. Не е изненадващо, че на островите и в селските райони, където хората са на по-голямо разстояние едни от други, болестта почти не е засегнала общността.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар