Ердоган поиска подялба на Кипър: Време е да говорим за две държави!

Гласувайте за статията

Реджеп Ердоган иска две държави в Кипър

Турския президент Реджеп Ердоган е готов да обмисли идеята не за една, а за две държави на територията на Кипър. След кризата с Египет и Гърция, регионалният лидер на Близкия изток заяви, че настоящата ситуация вече не е стабилна и поиска разделяне на острова.

По време на пресконференция с лидера на кипърските турци Ерсин Татар в Анкара, Ердоган каза, че гръцката страна на острова от години пречи на опитите за намиране на решение от кризата.

„Трябва да стане ясно, че настоящата ситуация не е решение. Нужни са ефективни мерки, които да дадат ясен резултат. Имаме процес на преговори, които текат вече половин век и дори повече“ допълни Ердоган, цитиран от Ройтерс.

„На този етап, все повече се убеждаваме, че преговори, които са основани на идеята за федерация, са загуба на време. А ние вярваме, че правилното решение е създаване на две държави. И това трябва да бъде разгледано като едно реалистично предложение.

Припомняме ви, че Ердоган от години се опитва да установи контрол върху Кипър. Островът е разделен на две, но физическа граница няма. Властите на Турция и Гърция от години спорят за териториалната цялост на острова. Досега решението беше федеративна република, като демаркационна линия определяше от коя страна на Кипър са етническите турски жители и от коя — гръцките обитатели. Кипър се радва на доста стабилна икономика и е любимо място не само на звезди от цял свят, но и на кралски особи.

Ердоган иска подялба на Кипър сн. Уикипедия

Ердоган иска подялба на Кипър сн. Уикипедия

В последните дни обаче островът се превърна в буре с барут, след като се заформи спор за териториалните води на Турция и границите й с Гърция и Египет. Търсенето на петрол и газ в района, напрегна отношенията между трите страни. След заплахите за военен сблъсък с Кайро, сега Ердоган удря Гърция по нейното слабо място — Кипър. И иска разделянето на острова на две държави.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар