Коронакризата срина турската лира до невиждани нива

Коронакризата срина турската лира до невиждани нива
5 (100%) 1 vote

Турската лира падна до рекордно ниско ниво

Турската лира се срина

Рекордно ниско ниво бележи турската лира. Тя достигна стойност от 8.05 спрямо щатския долар. Това са данните от днес на фона на притесненията на инвеститорите след решението на централната банка миналата седмица, съобщава Ройтерс.

На 22 октомври Централната банка на Турция реши да не променя водещата си лихва и тя да остане на равнище 10,25 %, въпреки очаквания за подкрепа на националната валута и повишена ставка, предава БТА.

Ройтерс отбелязва, че факторите, които тревожат инвеститорите са няколко. Сред тях са напрежението в отношенията със САЩ, спорът с Франция, пререканията с Гърция и конфликтът в Нагорни Карабах.

От петък до днес турската лира е паднала с над един процент и стигна до 8,0515 за долар спрямо стойност от 7.9650 в последния работен ден миналата седмица.

Това е рекорден миниму за турската лира. След девета по ред седмица на спадове се задава най-дългата и негативна серия от седмични спадове през последните 21 години, съобщава Блумбърг.

Експерти сравняват настоящата ситуация с тази от 1999 година, която отключи икономическата криза през 2001 г.

Ниските стойности на турската лира означава изгодно пазаруване в Турция.

След блокада заради COVID-19, която продължи месеца наред, сънародниците ни масово посещават Турция с цел шопинг. Най-търсени там са лекарства и препарати.

Интерес има към строителни материали и домашни потреби, които се предлагат на ниски цени в южната ни съседка, пише БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар