Загадки в музея: Тайнствени нападения в Берлин, повредени са 70 артефакта

0

Денят на Обединението на Германия по ирония на съдбата се оказа Ден на погрома над историческото наследство в Берлин

В деня, когато Германия отбелязва поредно честване на своето Обединение, тя преживя в Берлин една от най-големите атаки срещу колекция от предмети на изкуството и антики след войната.

Денят на Обединението на Германия по ирония на съдбата се оказа Ден на погрома над историческото наследство на острова на музеите в Берлив
Мистериозни случки в Берлин сн. Интернет

Най-малко 70 артефакта посрещнаха туристите напръскани с масло в Музейния остров в столицата. Това е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, приютил на територията си цели пет известни музея.

Атаката е извършена на 3 октомври, денят на обединението на Германия. Берлинската полиция публикува подробности за нападението след цели 17 дни, след като злосторниците са нанесли щети върху произведения на изкуството в Пергамския музей, в Новия музей, в Старата национална галерия. Заради вандалския акт са пострадали артефакти от 19 век, египетски саркофази и скулптури. Някои от тях – максимум четири на брой, са взети назаем от други музеи.

Въпреки наложените мерки за дистанция и деликатното положение около ковид кризата, над три хиляди души са видели експозициите в Острова на музеите на 3 октомври. В същия ден се отбелязваше тридесетата годишнина от обединението на Германия, съобщи Карстен Пфол от полицията в германската столица.

Разследващите са изпратили имейли до всички, които са купували билети за музеите в същия ден, с молба за информация. Разследването е продължило през това време,н обществеността не е била информирана „по стратегически причини“.

Според запознати, няма тематична връзка между засегнатите творби. Течността, която е използвана и хвърлена по произведенията, е маслена, но не е корозивна. Служителите в музеите обаче не дават повече подробности за безцветната маслена течност, за да не възпрепятстват разследването.
Остров на музеите в Берлин
Вандалският акт от Деня на Обединението на Германия е най-сериозното поражение върху произведения на Острова на музеите в Берлин досега. Оценка на щетите ще се направи чак когато приключи възстановяването на повредените творби, пише „Точка“.

В социалните мрежи обаче напомнят, че че Атила Хилдман – популярен активист, открито възстава срещу мерките на Кабинета за ограничаване разпространението на коронавируса. В последните два месеца разпространи конспиративни теории за Музейния остров, което го направи основен заподозрян.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.