Шведската политика за минимално ограничаване на личната свобода се оказа, че дава оптимални резултати

Швеция отново започна да съобщава за нарастващ брой случаи на ново заразени с коронавирус. В един ден числото надхвърли хиляда, но на следващия беше изненадващо наполовина. От началото на пандемията обаче в света се знае, че във връзка с ограничаването на разпространението на коронавируса, Швеция е възприела различен подход от другите страни. В скандинавската страна училищата, ресторантите и други предприятия остават отворени от ден първи на световната здравна криза. Сега, когато втората вълна на вируса е в разгара си, преживява леко увеличение на броя на новозаразените, но не в такава степен, че да провокира паника и масова психоза. Главният шведски епидемиолог Андерс Тенел казва, че страни като Франция, Испания и Холандия сега навлизат във втората вълна на коронавируса. Той няма опасения, че това ще се случи и в родината му. Властите в Швеция показаха изумителна смелост като се отказаха от карантината, не настоява за носене на маски и не предвижда никакви нови мерки срещу коронавируса. Да, разбира се, че се спазват елементарни правила като това в определени помещения да няма повече от двама души, усърдно да се мият ръцете, да се спазва дистанция и в институциите да се носи шлем.

Сериозните ограничения бяха за провеждане на масови мероприятия, но вече се обсъжда разрешаването на събирания до 500 души.

Стратегията на държавата наистина успя да забави разпространението на коронавируса, здравната система в Швеция се справи с предизвикателството и почти се стигна до т.нар. стаден имунитет. Преди дни "Гардиън" писа, че скандинавската държава, която си позволи изключителна смелост, е регистрирала най-малко за 24 часа от 13 март. От миналата седмица Швеция регистрира новите случаи, взимайки данните от вторник до петък. [caption id="attachment_645412" align="aligncenter" width="300"]Швеция без втора вълна коронавирус сн. Интернет Швеция без втора вълна коронавирус сн. Интернет[/caption] В същото време във Франция се налагат драконовски мерки за овладяване на „втората вълна”. Бележат се рекорден брой заразени от началото на пандемията. В Испания, Чехия и Великобритания се забелязва тревожно увеличение на броя на засегнатите.