СЗО предупреди за наближаваща нова глобална пандемия

Гласувайте за статията

Ситуацията изобщо не е за подценяване

От Световната здравна организация (СЗО) предупредиха за наближаваща нова глобална пандемия.

Американските учени предупреждават за нова глобална заплаха, свързана с разпространението на супер бактерии. Това съобщава „Сайънс Алерт“.

СЗО

Ситуацията изобщо не е за подценяване

700 000 души по света ежегодно стават жертви на особено устойчиви видове бактерии. Световната здравна организация (СЗО) допуска, че до 2050 г. броят на хората, заразени с вредни микроорганизми, може да достигне 10 милиона. Експертите посочват, че поради твърде честата употреба на антибиотици, особено в животновъдството, много бактериални инфекции, включително щамове на гонорея, туберкулоза и салмонела, са станали много трудни и понякога невъзможни за лечение.

Както отбелязва професорът по медицина в Калифорнийския университет в Сан Диего – Стефани Стратди, на фона на пандемия и неконтролиран прием на антибиотици, светът може по-бързо да се сблъска с агресивността на нов патогенен организъм.

„За разлика от COVID-19, който се появи внезапно, кризата със супер бактериите назрява постепенно. Тя вече е пандемия. Това е глобална криза и поради COVID ситуацията се влошава“, каза професорът.

Междувременно стана ясно, че Китай, където пламна най-напред пандемията COVID-19, 54 поредни дни не е регистрирала нито един новозаразен в страната и държи вируса под контрол, отбелязва „Ас“. Единствените нови положителни проби, за които съобщават здравните власти, са на пристигащи от чужбина, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар