Какво ще се случи с втората пенсия?

Гласувайте за статията

Ще има ли втори шанс за втората пенсия?

Какво ще се случи с втората пенсия?

Какво ще се случи с втората пенсия?

Деница Сачева съобщи важна новина, свързана с втората пенсия. Тя добави, че предстои обсъждане на възможността за отваряне на тримесечен или шестмесечен прозорец за преместване на партидите за втори пенсии от частните фондове към НОИ за хората, които са изпуснали сроковете.

През 2021 година около 17 000 души ще станат първите пенсионери у нас с втора пенсия. Това са жените, които са родени през 1960 година.

До края на година проблемът трябва да бъде разрешен. Бъдещите пенсионери имат право да прехвърлят партидите си от частните пенсионни фондове в НОИ. Това трябва да се случи пет години преди датата на пенсиониране. Но за първите групи, този срок вече е изтекъл.

Възможността за намаляване на процента на редукция за пенсията от първия стълб също ще бъде обсъдена, добави още Сачева.

Сегашната методика е свързана с получаване на по-ниска пенсия от НОИ в размер на 20% заради възможността за получаване на втора пенсия.

Социалният министър добави още, че мярката 60/40 ще продължи да действа до края на годината. Предвиждат се нови облекчения за работодателите, каза още министърът на труда.

За работодателите, които са ползвали мярката, няма да е необходимо повторно подаване на документи, пише Pariteni.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар