„Гардиън“: Турция плаща на сирийски джихадисти да разпалват война с Армения! 

„Гардиън“: Турция плаща на сирийски джихадисти да разпалват война с Армения! 
5 (100%) 1 vote

Турция използва сирийски наемници във войната между Армения и Азербайджан

Сирийски наемници изпратени от Турция, участват в сблъсъците между Армения и Азербайджан. Това заяви английският вестник „Гардиън“, който се позовава на преки източници от редиците на бойците.

Според вестника, набирането на наемници от Идлиб е започнало преди месец. Новината бе потвърдена от трима бойци за „Гардиън“. Двамата братя Азаз разкриват, че им е било наредено да заминат на военен лагер в Африн на 13 септември.

Там командирът ги информира, че на „пазара“ в Азербайджан са се появили тримесечни и шестмесечни договори за „защита на газови и петролни инсталации“. На бойците плащали от 764 до 1092 евро на месец. Сумата е в пъти по-голяма от тази, която Анкара плаща на бойците за борба срещу сирийската армия. Там възнагражденията варират между 42 и 60 евро на месец.

„Командирът ни каза, че няма да се бием, но ще помогнем за обезопасяването на някои райони. Не можем да живеем само със заплатата, така че това е чудесна възможност да печелим пари“, каза Мохамед, един от бойците.

Брат му Махмуд казва, че е загубил работата си.

„Работих като шивач в Алепо. И след като се изнесохме, семейството ми и аз не можахме да спечелим достатъчно, за да изкараме прехраната си“, обяснява още той.

Вестникът съобщава още, че бойците приемат работата, но не знаят какво точно ще правят там, нито кога ще се върнат. Освен това отказали да назоват името на турската компания, която ги наема.

„Когато започнат да ни предлагат работа в чужбина, в Либия, хората се страхуваха да отидат там. Сега има хиляди, които са готови да заминат за Либия или Азербайджан“, споделя още турски наемник пред изданието.

Ройтерс също информира, че сирийски бойци са включени в конфликта в Нагорни Карабах. Те твърдят, че им е обещана заплата от 1284 евро на месец, за да се бият на страната на Азербайджан.

Турция праща сирийски джихадисти във войната с Армения сн. Flickr

Турция праща сирийски джихадисти във войната с Армения сн. Flickr

„Не исках да отида, но нямам пари. Животът е много труден и беден“, казва един от бойците на джихадист Арар ал Шам пред „Ройтерс“.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар