СЗО алармира: Наближава най-страшното!

Гласувайте за статията

Това стана ясно по време на брифинг в Женева

СЗО (Световната здравна организация) предупреди по време на брифинг в Женева, че най-страшното тепърва предстои.

От там посочиха, че броят на жертвите в световен мащаб от COVID-19 приближава 1 млн. души. Организацията предупреди, че“ не е невъзможно“ броят на починалите от инфекцията да се удвои.

СЗОТова ще се случи, ако държавите не работят за ограничаване нейното разпространение, пише CNBC, цитиран от investor.bg.

„Това със сигурност е невъобразимо, но не е невъзможно, ако разгледаме загубата на 1 млн. души за 9 месеца и оценим реалността с осигуряването на ваксина, защото това е голяма задача“, коментира д-р Майк Райън, изпълнителен директор на спешната здравна програма на СЗО, в отговор на въпрос на брифинг в Женева.

„Истинският въпрос е: Готови ли сме, колективно, да направим необходимото, за да избегнем това“, посочи той. Откакто коронавирусът се появи в Ухан (Китай) в края на миналата година, той зарази над 32 млн. души по света и към петък е убил най-малко 983 900 души, според данни на университета „Джон Хопкинс“.

Данните сочат, че в редица държави нараства броят на новоинфектираните с COVID-19

Смъртността от COVID-19 бавно намалява в хода на пандемията, тъй като учени и здравни експерти постигат напредък в лечението на тежко болни пациенти чрез по-добро използване на кислород и редица медикаменти, вкл. дексаметазон, наред с други терапевтични средства, коментира Райън пред медиите.

Преди обаче ваксината против коронавируса да стане широко достъпна, може да бъдат докладвани и 2 млн. смъртни случая, ако световните лидери не прилагат по-добре мерките и не „променят естеството, мащаба и интензивността на нашето сътрудничество“, подчерта той.

„Не само тестване и проследяване, не само клинични грижи, не само социално дистанциране, не само хигиена, не само маски, не само ваксини. Трябва да се направи всичко. И освен ако не направим всичко, (2 милиона смъртни случая) са не само немислими, но и за съжаление много вероятни“, каза той.

Данните на СЗО показват, че броят на новоинфектираните нараства в редица държави в Европа. Това увеличение се дължи отчасти на повечето тестове, но има и „тревожно“ нарастване на хоспитализациите и приемането на пациенти в интензивните отделения на болниците. Същевременно приближава и активният сезон за респираторните инфекции в северното полукълбо, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар