Меган Маркъл и принц Хари с пореден антирекорд

Меган Маркъл счупи поредния антирекорд на кралското семейство. Бившата американска актриса и съпругът й буквално са разорили британските данъкоплатци. Това става ясно от задължителния годишен отчет за разходите на кралското семейство, който бе разпространен от Бъкингамския дворец. В него е отразена стойността на всички пътувания на членовете на кралското семейство.

Първо място

А на първо място по разходи са херцозите на Съсекс, които са пръснали луди пари за последното си задгранично турне. Миналата есен съпрузите заедно със сина си Арчи посетиха Южна Африка, Ботсвана, Ангола и Малави. Воаяжът им е струвал 245 643 британски лири. И тук говорим само за транспортни разходи за редовни полети и частни самолети за двойката и тяхното обкръжение. В действителност цената на пътуването е няколко пъти по-висока. От двореца опитаха да оправдаят разточителството на херцозите, отбелязвайки, че това е ключово посещение, одобрено от Министерството на външните работи. "Херцогът и херцогинята на Съсекс поеха над 20 ангажимента, привличайки внимание към ред важни въпроси. Тази мисия, като официално посещение, финансирано от правителството, изпълни всички поставени задачи", обясниха оттам.

Второ място

Втори по разходи е принц Чарлз. От хазната са похарчени 210 345 британски лири за частен чартърен самолет, който да закара най-големия син на кралицата в Оман на официалната церемония след смъртта на краля. Пътуването продължи само два дни.

Трето място

На трето място се нареждат херцозите на Кеймбридж Кейт Мидълтън и принц Уилям. Въпреки че миналогодишното им посещение в Пакистан бе счетено за огромен успех, то е струвало на данъкоплатците 117 116 лири. И тук отново става дума само за транспортни разходи. Между другото, през този период още няколко потомци на Елизабет Втора са проявили любовта си към частните чартърни полети. Принц Андрю например, който бе отстранен след шумен секс скандал, е похарчил около 16 000 британски лири за двудневното си посещение на Откритото първенство по голф в Северна Ирландия. Почти същата сума е използвала принцеса Ан за чартърния си полет от Лондон до Рим и обратно. В Италия дъщерята на кралицата подкрепи шотландския национален отбор по ръгби. Общата сметка за кралски пътувания възлиза на 5,3 милиона британски лири. Недоволни побързаха да отбележат, че през 2019-та година тази сума е била доста по-малка - 4,6 милиона паунда. Британците са възмутени, че транспортните разходи на монарсите са се увеличили с повече от 15 процента, пише "Дейли Мейл". [caption id="attachment_643350" align="aligncenter" width="300"]Меган Маркъл и принц Хари поставиха нов антирекорд сн. YouTube Меган Маркъл и принц Хари поставиха нов антирекорд сн. YouTube[/caption] Според антимонархистите от Republic, това е само върха на айсберга. Те оценяват реалните годишни разходи на Елизабет Втора и нейното потомство на 345 милиона британски лири. "Тези цифри не разкриват ежедневната злоупотреба с пари за по-кратки пътувания в страната с хеликоптери, автомобили или влак", казва говорителят на Republic Греъм Смит, предават от jenata.blitz.bg.