Кнарсбъроу – изворът, който превръща всичко в камък

Гласувайте за статията

Кнарсбъроу – най-голямата загадка на Англия

Има едно кътче в Англия, което прилича, но и в същото време коренно се различава от всички останали – Кнарсбъроу. Смята се, че това е най-голямата тайна на Британия и място свързано с много легенди и предания. А най-странните неща около тях са свързани с една жена – майка Урсула Шиптън.

За нея се смята, че е родена от неизвестно момиче в пещера край Кнарсбъроу. Още от раждането си тя живеела в гората, занимавала се с билки, лечение и славата й бързо се разнесла из цялата страна. Посетителите й казвали, че изглежда странно – като вещица. Но дори и такава, тя живо се интересувала от книги, наука и медицина.

Историята около раждането на Урсула Шиптън е свързана с множество мистерии, най-голямата, от които е именно нейния произход. Според легендите, в една бурна нощ, едно 15-годишно момиче се крие в една пещера и започва да ражда. В същата нощ вилнее ужасяваща буря навън, която утихва на сутринта. Но нищо вече не е същото. От ранна възраст Урсула Шиптън проявява и пророчески дарби, а след десетилетия историята за нея стига и до ушите на краля. Той изпраща своя пръв съветник да чуе пророчеството й за съдбата му като владетел, но това не му допаднало. Той дори наредил да изгорят пророчицата на клада, но кардиналът я спасил. Въпреки това никой не знае къде е гробът на майка Шиптън.

Кнарсбъроу сн. Инстаграм

Кнарсбъроу сн. Инстаграм

Интересното е, че по време на изричане на присъдата, възрастната вече жена била в пещерата си. И от този момент водата започнала да превръща всичко в камък. И до днес това е така. Достатъчно е да оставите някакъв предмет там и след няколко седмици, той ще е изцяло вкаменен. Местните твърдят, че това е магия, учените – че се дължи на необичайно голямо количество минерали, които вкаменяват всичко. Но каквато и да е истината, легендата е жива. И прави мястото наистина невероятно.

 

View this post on Instagram

 

Mother Shiptons Cave Our first visit to the UKs oldest tourist attraction. Within historic woodland along the River Nidd is Mother Shipton’s Cave, the birthplace of the famous prophetess. It is situated next to the Petrifying Well, England’s oldest visitor attraction. The attraction tells the story of Mother Shipton and the waters which turn objects to stone. The play area is modern and well maintained and now open again. There is a Pixie Trail worksheet to fill in. Food:- light refreshments such as drinks, cakes and ice creams available. Price:- currently charging per vehicle so it’s between £25-£30 for upto 7 people. It’s a lovely visit for people of all ages although a visit with kids would be the best option as the play area is defiantly worth a visit. #daysout #daysoutuk #daysoutwiththekids #daysoutyorkshire #familytime #mothershiptonscave #playarea #cave #touristattraction #woods #mothershipton #petrified

A post shared by Budgetkidsadventures 🇬🇧 (@budgetkidsadventures) on

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар