Добра финансова новина за студентите

Гласувайте за статията

Тази новина със сигурност ще се хареса на студентите

Промени в постановления на МС предвиждат освобождаване от такси за определени специалности. Промяната влиза в сила от тази учебна година. Тя касае студентите от 8 специалности, които ще бъдат освободени от такси.

Сред тези специалности са африканистика и класическа филология в СУ, ядрена енергетика в ТУ-София, металургия в ХТМУ и др.

Постановлението, което бе прието през юни т.г. предвижда кандидат-висшистите в осем приоритетни професионални направления и осем защитени специалности да бъдат освободени от такса за обучението си от 2020/2021 г.

Направленията педагогика на обучението по математика, физически и химически науки, химични технологии, религия, енергетика и материали и материалознание също са включени.

Студентите от специалност арменистика и кавказкология, индология, иранистика, новогръцка, унгарска и румънска филология, хебраистика и хидростроителство, също няма да плащат такси.

Още осем специалности, обявени за защитени, се прибавят към тях.

За Софийски университет те са „Африканистика“ и „Класическа филология“, „Ядрена техника и ядрена енергетика“; за Технически университет „Топло- и ядрена енергетика“ (степен бакалавър) и „Ядрена енергетика“ (магистър след бакалавър); за университета по хранителни технологии в Пловдив „Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост“ (степен бакалавър) и „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост“ (магистър след бакалавър).

Защитени специалности в Химико-технологичния и металургичен университет са „Металургия” в , а в Лесотехническия университет-София „Корабостроене и морска техника“ и „Технология на дървесината и мебелите“, пише pariteni.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар