Лъснаха кирливите ризи на едни от най-големите банки в света

Лъснаха кирливите ризи на едни от най-големите банки в света
3 (60%) 1 vote

Документите на FinCEN Files съдържат доказателства за инвестиционна измама

В пране на пари са замесени няколко от най-големите световни банки. Те са помогнали на свои клиенти да избегнат санкции и да легализират незаконни средства в размер на 2 трилиона долара. Това се е случило в периода 1999-2017 година.

банки

Документите на FinCEN Files съдържат доказателства за инвестиционна измама

Това съобщава в свое разследване американският портал „Бъз Фийд“. Той се позовава на материали на подразделението за борба с финансовите измами на американското Министерство на финансите, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БНР.

Съмнителни транзакции на стойност 1,3 трилиона долара са преминали през най-голямата банка в Германия „Дойче Банк“, съобщи „Дойче Веле, коментирайки разследването.
Документите представляват над 2 хиляди доклада за подозрителни операции (FinCEN Files). От „Бъз Фийд“ са предали досието на Международния консорциум на разследващите журналисти.

Според портала ръководството на финансовите институции си е затваряло очите за предупрежденията на сътрудници за подозрителни действия. Банките са се надявали, че при разобличаване ще успеят да сключат споразумение с правосъдието, което предвижда само глоби. Въпреки това, даже и след финансови санкции, институции като „Джей Пи Морган Чейс“, „Ейч Ес Би Си“, „Дойче банк“ и „Банк ъф Ню Йорк“, са продължили да превеждат средства на заподозрени, твърди разследването.

Би Би Си посочва, че от британската „Ейч Ес Би Си” твърдят, че банката винаги е изпълнявал законовите си задължения за докладване на незаконни финансови дейности.
Документите на FinCEN Files съдържат доказателства за инвестиционна измама, известна като „схема на Понци”. Тя започнала скоро след като банката е глобена с 1,9 млрд. долара в САЩ заради пране на пари. Това е станало въпреки обещанието на финансовата институция да спре този вид практики.

Адвокати на измамените инвеститори твърдят, че банката е трябвало да действа по-рано и да закрие сметките на измамниците, пише nova.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар